terug
terug

Gepofte zoete aardappel met verse tomatensalsa

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-book



In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de zoete aardappel (ofwel bataat) geen aardappel, maar een groente. Zoete aardappel is namelijk een knolgewas. Doordat zoete aardappel veel vezels bevat verbrandt je lichaam deze groente langzaam en gaat je bloedsuikerspiegel niet pieken. Er zijn steeds meer recepten met zoete aardappel te vinden, heerlijk. Dit recept voor gepofte zoete aardappel met pittige tomatensalsa en feta is een van de velen, maar zeker ook een van de betere! Ik ga direct aan de slag, kook je mee? Het recept heb ik hieronder voor je opgeschreven:

Ingrediënten
  • 1 portie groente: 1 grote zoete aardappel, tomaat, aanvullen met rode ui
  • 1 portie eiwit: feta
  • ½ chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • 1 el verse peterselie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • grofgemalen zwarte peper en zeezout
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Was de zoete aardappel grondig schoon onder de kraan. Je hoeft de aardappel niet te schillen.
  3. Prik met een vork meerdere gaatjes in de zoete aardappel leg deze in een ovenschaal.
  4. Smeer de zoete aardappel in met olijfolie en laat deze ongeveer driekwartier poffen in de oven. De zoete aardappel is gaar als deze ook van binnen lekker zacht is.
  5. Ondertussen kun je aan de slag met de pittige salsa: Snijd de tomaat/tomaten in kleine parten, haal het middelste harde gedeelte uit de tomaat en snijd de parten in blokjes.
  6. Pers de knoflook uit, snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng dit allemaal door de tomatenblokjes.
  7. Halveer de chilipeper en verwijder de zaadlijst met pitjes. Houd je van extra pit? Laat de zaadlijst met pitjes dan vooral zitten. Snijd de peper fijn en doe dit bij het tomatenmengsel. Breng op smaak met wat zeezout en wat olijfolie.
  8. Verkruimel als laatste de feta over de pittige tomatensalsa.
  9. Haal de zoete aardappel uit de oven en breek/ snijd deze voorzichtig open/ doormidden met een vork/ mes. Let op: breek of snijd de zoete aardappel niet helemaal door, zodat je er echt een bakje van kunt maken.
  10. Verdeel de tomatensalsa over de zoete aardappel.

Eet-ze! Het lekkere aan dit gerecht vind ik de combinatie van warme zoete aardappel met een koude, frisse salsa. Maar stiekem is het ook heel lekker als het allebei koud is. Je kunt gepofte zoete aardappel dus prima bewaren voor de volgende dag.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page