Verantwoorde vleesmarinades met verse specerijen

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Natuurlijk kun je tegenwoordig heel makkelijk kant-en-klare vleesgerechten kopen, waarbij het vlees al is gemarineerd en de groente erbij wordt geleverd. Maar als ik eerlijk ben, niets kan tippen aan zelfgemaakte vleesmarinades. Deze week kom ik met enkele recepten voor zeer verantwoorde vleesmarinades, bereid met niets dan echte en verse specerijen. Zo voorkom je de toevoeging van zout en suiker en kun je ook de e-nummers links laten liggen. Klinkt goed toch? Lees hieronder gauw de opties:

Balsamico-tijm (goed geschikt voor lam en rund)

Ingrediënten: 

2 takjes verse tijm
2 el balsamicoazijn
2 el sinaasappelsap (let op, dit is onderdeel van de fruit portie)
1 tl olijfolie
1 tl mosterd (suikervrij, of maak mosterd zelf)
peper en zout

Bereidingswijze:
  1. Haal de tijmblaadjes los van de takjes en doe deze in een kom.
  2. Mix dit samen met alle andere ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Tzatziki (goed geschikt voor lam, varken en rund) (fase 3)

Ingrediënten:

2 el yoghurt uit jouw plan
1 teen knoflook
1 el citroensap (let op, dit is onderdeel van de fruit portie, anders citroenrasp gebruiken)
2 takjes verse peterselie
peper en zout

Bereidingswijze:
  1. Pers de knoflook en snijd de peterselie fijn.
  2. Meng deze in een kom samen met de andere ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Als je voor deze marinade kiest, dien je in fase drie te zitten omdat je twee verschillende eiwitsoorten hebt (vlees en yoghurt). Zit je nog niet in fase drie maar wil je deze marinade toch graag maken? Gebruik dan groente of paddenstoelen om te marineren. Paksoi, wortel, kastanjechampignons kunnen allemaal!

Indiase kerrie (goed geschikt voor kip) (fase 3)

Ingrediënten:

3 el kokosmelk
1 el kerriepoeder
2 el ananassap (let op, dit is onderdeel van de fruit portie)
peper en zout

Bereidingswijze:
  1. Schud het blik of pak kokosmelk goed voor gebruik, om te voorkomen dat het kokoswater zich gescheiden heeft van de kokosmelk.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en mix goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Als je voor deze marinade gaat, dien je in fase drie te zitten, omdat je twee verschillende soorten eiwit (vlees en kokosmelk) hebt. Zit je nog niet in fase drie maar wil je deze marinade toch graag maken? Gebruik dan groente of paddenstoelen om te marineren. Pompoen, paprika, oesterzwammen, noem maar op!

Zo, als je een marinade gekozen en gemaakt hebt, is het tijd om te gaan marineren. Lams- of rundvlees marineer je meestal zo’n 4 tot 6 uur, kip en varkensvlees 2 tot 4 uur. Natuurlijk kun je ervoor kiezen, als je wat minder tijd hebt, om het korter te marineren. Maar onthoud wel: hoe langer, hoe meer smaak!

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page