Wist je dat de gemiddelde Nederlander dagelijks 110 gram suiker binnenkrijgt zonder dit bewust door te hebben? Als je gewicht wilt verliezen of meer in balans wilt komen, zijn zoetstoffen het eerste dat je wilt schrappen uit je eetpatroon. Toch is dat niet zo eenvoudig als het lijkt. Suiker wordt aan heel veel producten toegevoegd en kent ook nog eens verschillende benamingen. Dus ook als je let op wat je eet, door de icognoto namen krijg je vaak toch veel suikers binnen.
In deze blog vertellen we je hoe deze icognito suiker in voeding kunt ontdekken op het etiket. Dit maakt het hanteren van een gezond eetpatroon een stuk eenvoudiger.
Suiker in voeding heeft meer dan 30 verschillende schuilnamen
Wil je minder suiker eten? Let dan bij het kiezen van voeding en producten op de andere benamingen en schuilnamen van toegevoegde suikers.
De meest bekende incognito of undercover benamingen voor suiker is suikerbiet, suikerriet, palmsuiker, poedersuiker of kaneelsuiker. Misschien in de eerste plaats omdat het woord suiker letterlijk wordt genoemd. Maar er zijn nog heel veel andere bronnen met suiker die worden verwerkt in voedsel.
We hebben de belangrijkste incognito namen van suikers voor je op een rij gezet. Dat zijn er meer dan 30!
Andere benamingen voor suiker op een etiket:
Melasse Ahornsiroop Geconcentreerd vruchtensap
Glucosestroop Cassonade Gula
Fructosestroop Demerara Hfcs
Sacharose Dextrose Honing
Sucrose Diksap Isomalt
Invertsuiker Erythritol Kandij
Agave nectar Galactose Karamel
Lactose Maltose Maltodextrine
Melkpoeder Nectar Siroop
Stroop Sucranaat Treacle
Kokosbloesemsuiker
Nu zul je misschien denken dat honing, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop biologisch zijn. Maar dit zijn eigenlijk gewoon zoetstoffen en biologisch betekent niet gelijk dat het gezond is.
Een hele lange lijst. Lukt het je niet om dit uit je hoofd te leren? Hou dan in ieder geval in gedachte dat alles wat eindigt op op –ose, -siroop of stroop, suikers zijn.
Nog drie tips om deze blog mee af te sluiten:
- Let op, ook geperst fruit bevat veel suikers. Doordat het fruit wordt geperst is de concentratie van suikers hoger en verdwijnen er belangrijke vezels.
- Let op de E-nummers en dan vooral op de E900 reeks. Dit zijn de kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt om suiker in producten en voeding te kunnen vervangen.
- Kijk specifiek onder het kopje koolhydraten. Hier vind je alle soorten suikers bij elkaar. Dus ook de suikers die een product van nature bevat, zoals in fruit.
Het verbannen van suiker uit de voedselindustrie is misschien ondenkbaar. Natuurlijk zijn er diverse voorstellen gedaan om de belasting op suiker te verhogen. En met het nieuwe kabinet (we schrijven nu anno 2022) lijkt het eindelijk zover te zijn. We wachten het af. De macht van de multinationals is gewoonweg groot en ze zijn invloedrijk.
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...