Met deze 6 tips kies je een afvalprogramma dat bij jou past

dieet om af te vallen

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Oorzaken & Aanpakken Overgewicht » Met deze 6 tips kies je een afvalprogramma dat bij jou past
Tags:

En… hoe blijf je gemotiveerd?

Afvallen is voor de meesten niet altijd even gemakkelijk. Sterker nog, het kan knap lastig zijn, omdat het vaak om een verandering van je huidige levensstijl vraagt. Het lastige is dat het ‘perfecte’ moment om af te vallen helaas niet bestaat: het is een kwestie van beginnen met een voor jou passende manier. Een manier die je aanspreekt en waar je een goed gevoel bij hebt. Een waarvan je denkt dat je het kunt volhouden, zodat je niet terugvalt in je oude patroon, waardoor uiteindelijk de kilo’s er weer aan kunnen vliegen. Oftewel, een manier waarbij je afvalt en nog steeds, of zelfs meer, van het leven kunt blijven genieten.

Waarom de keuze voor afvallen en een nieuwe levensstijl niet 1,2,3 gemaakt is:

 • Mentaal moeilijk

Er gaat vaak meer schuil achter jouw voedingspatroon dan op het eerste oog te zien is? Voedsel geeft ons op verschillende manieren voldoening, bijvoorbeeld wanneer je verdrietig bent, maar ook als je moe of gestrest bent grijp je al snel naar iets lekkers. Dat zijn de zogenaamde snelle koolhydraten, die je makkelijk kunt opnemen en snel energie geven. Deze werken ook nog eens op je beloningssysteem, waardoor er in de hersenen een mechanisme gaat werken dat er uiteindelijk zelfs voor kan zorgen dat je er verslaafd aan worden.

 • Kiezen voor gemak

Op het moment dat je trek hebt, is het fijn als je deze behoefte direct kunt vervullen met een snelle en makkelijke maaltijd in plaats van dat je nog allerlei voorbereidingen moet doen, zoals boodschappen doen en (uitgebreid) koken. Juist deze snelle of makkelijke maaltijden zijn echter niet altijd even gezond en goed voor jouw lijf.

 • Volle agenda met leuke uitjes

Vaak zijn onze agenda’s helemaal vol gepland met leuke uitjes waarbij we met vrienden afspreken om te eten of samen gaan stappen, waarbij we natuurlijk ook graag drinken. En dan is het heel begrijpelijk dat jij niet de spelbreker wilt zijn van deze gezelligheid. Heb je toch al je moed bij elkaar geraapt om er wel gezellig bij te zijn en voor een spa rood te kiezen? Dan blijft het toch lastig dat jij moet gaan uitleggen waarom jij geen alcohol drinkt of chips eet.

 • Vele pogingen gedaan

Het is vast niet de eerste keer dat je wilt afvallen en nu ben je wéér op dit punt beland… Je hebt misschien het afvallen zelf prima doorstaan, maar bent daarna weer terug gevallen in je oude eetgewoonten. Eigenlijk is dat heel logisch, want de mens valt makkelijk terug in routine en nu ben je weer terug bij af. Eigenlijk heb je de hoop al een beetje opgegeven en lijkt het wel of je geprogrammeerd bent. Je bent onzeker of het nu wel gaat lukken.

 • Te veel keus

Als laatste is de overvloed aan afvalmethoden vaak geen motivatie meer, maar juist iets waar je moedeloos van kan raken. Er zijn zoveel verschillende methodes dat het je begint de duizelen. Je stelt het daarom liever nog even uit, omdat je niet goed weet waar te beginnen.

Dit zijn allemaal redenen waarom je nog niet de keuze hebt gemaakt om iets aan jouw overgewicht te doen. En we weten allemaal: van uitstel komt afstel! Wij geven je daarom graag wat tips om dit uitstel om te zetten tot actie. Hoe maak je de juiste keuze voor een programma dat bij jou past? 

 1. Vertrouwen in de filosofie

  Het is belangrijk dat jij voor een methode gaat die bij je past. Bestaat die voornamelijk uit shakes, pillen of liever natuurlijke producten? Kies je voor het elimineren van bepaalde voedingsstoffen of ga je voor het afwegen van porties? Voel je je meer op je gemak bij reguliere of juist alternatieve manieren? Ga je het helemaal zelf doen of ga je afvallen onder professionele begeleiding? Ook dat is belangrijk om bij stil te staan. Al deze afwegingen zijn voor iedereen anders. Kies daarom voor datgene waar jij je goed bij voelt.

 2. Kennis over jouw lichaam

  Om een probleem op te kunnen lossen, moet je het eerst leren begrijpen, zodat je bewust een keuze kan maken en een verandering kan toepassen. Schakel daarom de hulp van iemand in die je meer kan vertellen over de effecten van (bepaalde) producten en voedingsstoffen op je lichaam.

 3. Doelen stellen

  Stel een concreet doel voor jezelf, zodat je weet waar je het voor doet. Dat kunnen natuurlijk kilo’s zijn, maar misschien is je gezondheid of een speciale gelegenheid wel een grotere motivatie voor jou. Dit doel is echt iets waar je op terug kunt vallen/op kunt blijven focussen op het moment dat je er even helemaal doorheen zit. Zorg wel dat deze doelen realistisch zijn, want anders maak je het jezelf onnodig moeilijk.

 4. Support

  Je valt misschien liever niemand lastig, maar support is heel belangrijk! Zorg er voor dat de basis goed is en dat je steun hebt van het thuisfront. Aanmoediging en bevestiging, mensen die achter jouw keuze staan, ongeacht wat ze er zelf van vinden. En natuurlijk super fijn als je een partner hebt die even een rondje met je gaat lopen als je alleen maar aan eten kunt denken, enz. Ook een (online) groep met lotgenoten waar jij je hart kunt luchten kun je gebruiken om te zorgen dat jij je doel kunt behalen/het kunt volhouden. Of juist die stok achter de deur, door elke week bij een specialist op de weegschaal te staan.

 5. Handvatten

  Zolang jij je aan de regels houdt van welke manier dan ook, zul je zeker je doel bereiken. Maar hoe is het daarna? Heb je echt je gewoonten veranderd? Want houvast is niet alleen voor de tijd dat je gewicht wilt verliezen, maar ook voor daarna en als je af en toe eens lekker buiten de lijntjes wilt kleuren. Kijk daarom goed naar hoe dit wordt aangepakt bij de manier van jouw keus.

 6. Kosten

  Last but not least, elke manier om af te vallen brengt kosten met zich mee. Bij elk programma zullen deze kosten anders zijn opgebouwd, zo zullen bij de ene manier vooral duurdere maaltijdvervangers of supplementen de prijs bepalen, terwijl je bij de andere juist meer geld kwijt bent aan een specialist. Het is goed om alle kosten tegen elkaar af te wegen om een beslissing te kunnen maken. Tip: sommige kosten kunnen eventueel door jouw zorgverzekering worden vergoed misschien maakt dat je uiteindelijke keuze makkelijker.

Nu je duidelijker voor jezelf hebt waar je op kunt letten bij het vinden van een passende manier om af te vallen, kun je makkelijker een keuze maken qua werkwijze en programma. Ben je benieuwd of onze manier voor afvallen bij jou past? Lees dan meer over onze werkwijze op de website.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page