Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.

Afvallen volhouden

Blog Posts » Gezonde levensstijl » Hoe doe je dat? » Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Tags:

van frustratie naar een positieve mindset

Iedere dag zijn we ons steeds een beetje meer bewust van het belang van een gezonde leefstijl. Toch lukt het de meesten van ons niet om een gezonde levensstijl langdurig vol te houden, terwijl we dit echt wel graag willen. De korte termijn projecten, zoals detoxretraites van één week, zware diëten van een maand of intensieve bootcamps, vallen ons veel minder zwaar en pakken we vaak goed op. Alleen gaan de voordelen die deze korte termijn activiteiten opleveren, snel verloren als we daarna toch weer terugvallen in onze ‘slechte’ gewoonten. We leven in een vicieuze cirkel… en dat levert ons uiteindelijk nog meer frustratie op. Waarom is het zo moeilijk om de gezonde levensstijl vast te houden en wat kunnen we doen om de kans op succes te vergroten? Hoe kunnen we die frustratie omzetten in een positieve mindset?

Om je een goede richting te geven om een gezonde levensstijl blijvend vol te houden beantwoorden we in deze blog drie vragen:

 • Wat houdt een gezonde levensstijl in?
 • Wat zijn de belangrijkste obstakels om voor een gezonde levensstijl te kiezen en dit vol te houden?
 • Welke tips geven we je mee?

Een gezonde levensstijl is meer dan een optimaal gewicht

Een gezonde leefwijze is veel meer dan alleen maar een fit lichaam. Het is de basis voor mentaal en emotioneel fit zijn. Dat is minstens zo belangrijk, want zodra jij je goed voelt, zit je lekker in je vel, ben je zelfverzekerd en heb je meer gevoel van eigenwaarde. Kortom, je hebt een beter zelfbeeld en je zult merken dat er dan een hele wereld voor je open gaat. Je bent dan zelfverzekerd en durft te solliciteren op die super leuke baan die je altijd al wilde hebben. Met het zelfvertrouwen dat je nu hebt, kies je voor datgene wat jij belangrijk vindt in het leven. Of, zoals een vreselijke reclame in het verleden ook zei: gewoon, omdat je het waard bent… En wat betreft het fysieke deel; wist je dat je met een gezonde levensstijl ook de kans op (chronische) ziektes verkleint?

Zorg ook dat jij je lichamelijk, metaal en emotieel fit voelt. Hoe? Dit zijn de vijf pijlers van een gezonde levensstijl:

 1. Gezonde voeding
 2. Lichaamsbeweging
 3. Geestelijke gezondheid en laag stressniveau
 4. Voldoende slaap
 5. Uiterlijke verzorging

Obstakels om blijvend voor een gezonde levensstijl te kiezen

Toch blijkt het lastig om deze vijf pijlers echt onderdeel te maken van je leven en daarom is de eerste stap naar succes het begrijpen van dit probleem. Als je inzicht hebt waarom het zo moeilijk is, ben je al een stap dichter bij de oplossing.

De belangrijkste obstakels voor het naleven van een gezonde leefstijl zijn:

 • Gebrek aan tijd
  Naast een drukke baan, staat je hele week waarschijnlijk al vol gepland met allerlei schema’s en leuke uitjes. Denk alleen maar aan de schema’s om de kinderen te brengen en op te halen, je ouders te verzorgen, familie en vriendenbezoekjes en de tijd die je kwijt bent aan reizen van en naar het werk. Kortom, je bent al druk zat en dan heb je geen tijd of beter gezegd, je gunt jezelf niet de tijd om te wennen aan een gezonde levensstijl. Voor alles wat nieuw is geldt dat je tijd nodig hebt om je er in te verdiepen en het je eigen te maken. Je hebt tenslotte ook niet in één dag leren schrijven of voetballen. Zolang je geen tijd vrij maakt en het ergens in je drukke agenda tussen propt, krijg je alleen maar extra stress. Dan levert het alleen maar meer problemen op en kun je makkelijk terugvallen in je oude gewoontes.
 • Gewoontedieren – het gaat niet vanzelf
  Voor niets gaat de zon op is de bekende uitdrukking en dat klopt natuurlijk. Het veranderen van je levensstijl zal niet vanzelf gaan. Het aanleren van een nieuwe gewoonte vraagt discipline en het duurt een aantal weken om er een nieuwe gewoonte van te maken. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en iets nieuws doen geeft sowieso weerstand. Ook al ben je bewust van de voordelen van je keuze op de lange termijn, het is makkelijker om te kiezen voor de voldoening of het plezier op de korte termijn. Ernstige gebeurtenissen, zoals ziekten, lijken het enige te zijn waardoor we sneller geneigd zijn het roer om te gooien. Maar zover wil je het toch helemaal niet laten komen?
 • Gebrek aan houvast en richtlijnen
  Als je hebt besloten om te kiezen voor je gezonde levensstijl, is het lastig als je geen duidelijke houvast hebt. Er is zoveel waar je op kan letten en wáár moet jij nou precies op letten? Wat is voor jou belangrijk? Waar gaat het bij jou wat moeilijker en wat voelt direct goed? Al deze onduidelijkheid, maakt het extra lastig om een nieuwe levensstijl op te pakken.
 • Sportfaciliteiten niet binnen handbereik
  Je zult snel aan een sportschool denken om goed te kunnen bewegen. Je zult net zien, dat ie bij jou niet op de hoek zit… Die yogales van 7 uur past ook al niet in je dagprogramma… Hoe makkelijk iedereen ook over sporten praat, echt binnen handbereik ligt het niet. Dat is de voornaamste reden om er niet aan te beginnen of snel weer af te haken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de bijkomende kosten…
 • Geen kennis of ervaring met nieuwe sporten
  Hardlopen is wel lekker toegankelijk, maar om iets vol te kunnen houden, moet je het wel echt leuk vinden. Kijk jij niet uit naar je hardlooprondje op de maandag ochtend? Je bent vast niet de enige, maar waar haal je de tijd (in ons toch al drukke leven) vandaan om erachter te komen welke sport je wel echt plezier geeft? Grote kans dat ook dit op niets uitloopt… en zo stel je het sporten gewoon nog even uit.

Onze tips om een gezonde leefstijl vol te houden

Geef de hoop niet op, want met een paar simpele tips kun je toch voor die gezonde levensstijl kiezen.

#1 Kies bewust

Juist omdat die obstakels op de loer liggen, is het belangrijk om een bewuste keuze voor een gezonde levensstijl te maken. Een nieuwe levensstijl vraagt tijd. Gun jezelf die tijd en rust om je in die nieuwe manier van leven te verdiepen. Als je bewust de keuze maakt, zal je bewust de tijd nemen om je leven te veranderen. Je zult makkelijker je nieuwe gewoonten in je leven inpassen.

Ben jij je bewust van je drukke programma? Dan zal dit waarschijnlijk van je vragen om hier een kleine aanpassing in te doen. Maak tijd vrij om zelf te koken in plaats van een maaltijd op te warmen in de magnetron of een diepvriespizza weg te werken. En als jij in je agenda  meer rust creëert, dan heb je ook ineens tijd voor die yogales om 7 uur. Als je eenmaal begint met je gezonde levensstijl, kom je erachter dat je nog veel meer bewuste keuzes kunt maken. Het een volgt het ander bijna vanzelf op. Het is niet alleen de keuze om de tijd te nemen, maar ook je keuze op het gebied van voeding, sporten en zelfs je hoe je denkt.

Ben jij klaar voor een echte verandering in je levensstijl? Hoe beter je weet waarom je bepaalde keuzes maakt, hoe makkelijker het wordt om je levensstijl te veranderen. De kennis geeft je houvast. Onze blogs geven je kennis over het effect van gezonde voeding, sporten en voldoende rust.  Zo kun je steeds beter bepalen hoe jij je wilt voelen. Je zorgt steeds beter voor je lichaam en je gezondheid.

#2 Wees niet te streng

Het gaat niet vanzelf. Je doet alles al heel lang op een bepaalde manier, zonder dat je nog weet waarom. Je wilt graag veranderen, want je voelt je niet meer zo goed. Geweldig dat je die keuze hebt gemaakt! En goed dat je nu met de nodige discipline nieuwe gewoontes aanleert. Je nieuwe levensstijl is er niet gelijk. Als je een keer in een oude gewoonte terugvalt, wees dan niet te hard voor jezelf! Het gaat om een nieuwe levensstijl, het is geen wedstrijdje of strafkamp.

Je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet super slank te zijn om je zowel lichamelijk, metaal als emotioneel fit te voelen. Een gezonde levensstijl bereik je al veel eerder.  Wanneer je 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht afvalt, heb je al veel minder kans op problemen met je gezondheid! Ook al zou je dan nog teveel wegen, je hebt al veel winst behaald. Je nieuwe levensstijl zorgt al voor een betere gezondheid. Dus verruim je blik en kijk niet alleen naar dat cijfertje op de weegschaal.

Dwing jezelf ook niet tot intensieve trainingen in de sportschool. Het hoeft allemaal niet zo extreem, de truc is om actief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling, een fietstocht of houd jezelf in beweging door huishoudelijke klussen te doen. Als je voor een sport kiest, kies dan iets wat je leuk vindt. Als je iets doet, omdat anderen vinden dat het goed is, levert het je extra stress op. Dan geeft het je geen energie of zelfvertrouwen.

Ook met een nieuwe levensstijl kan je prima blijven genieten. Je zult waarschijnlijk hele andere recepten maken dan je voor die tijd gewend was. Geniet van de nieuwe smaken die je ontdekt! Of kies bewust voor een sjoemelmaaltijd en geniet ervan. Door bewust te kiezen voor een sjoemelmaaltijd zul je meer genieten dan als je snackt op een zwak moment. Door die snack voel jij je schuldig en van de sjoemelmaaltijd geniet je dubbel! Je stofwisseling heeft al een reset gehad, dus je hoeft echt niet bang te zijn dat je na één sjoemelmaaltijd terug bij af bent.

#3 Het is een mindset

Om mentaal en emotioneel stabiel en gezond te zijn, is het goed om jezelf te omringen met positieve energie. Vrienden, collega’s en familie die hetzelfde willen als wat jij wilt. Ook een groep van mensen die hetzelfde doen kan je helpen op het moment dat je het even moeilijk hebt. Die steun en aanmoediging is heel belangrijk. Het allerbelangrijkst is natuurlijk je eigen positieve instelling. Je weet goed waarom je die nieuwe leefstijl wilt, je doel is duidelijk. Benader het positief: is het glas half vol of half leeg? Focus niet op voeding die je niet mag eten, maar geniet van de voeding die het beste is voor jouw lichaam. Ga de uitdaging aan en ga op zoek naar heerlijke recepten die binnen jouw plan passen. Het leuke is, je kunt met eten harstikke veel uitproberen. Je hebt alle vrijheid om lekker creatief aan de slag te gaan. Het aanpassen van je voeding heeft niet alleen effect op je lijf, maar ook op je hersenen. Je gaat bijna vanzelf positiever denken. Het glas is dan eerder half vol! In plaats van “ja-maar”, wat je waarschijnlijk wel kende, is het nu ineens “inderdaad en” geworden.

Positief denken zit hem in kleine dingen. Vier gerust een klein succes. Een vaak gegeven voorbeeld is het opmaken van je bed, gelijk in de ochtend. De eerste taak met direct een goed resultaat. Je eerste succes van de dag! Het geeft je gelijk een goed gevoel en zet meteen de toon voor de rest van de dag. Als je er oog voor krijgt, kun je over de hele dag meer van dit soort successen vieren. Je trekt je mooiste jurk aan en verzorgt jezelf goed. Je voelt je goed want je ziet er prachtig uit. Je geeft de buurvrouw een welgemeend compliment en je ziet haar stralen. Je vouwt de was en ruimt alles lekker op in huis. Je maakt een nieuw recept en het is een succes…

#4 Maak je doel zichtbaar

Stimuleer jezelf door een foto op te hangen hoe je eruit wilt zien. Elke keer als je naar de foto kijkt, voel je hoe het is om zo gezond en slank te zijn. Je kunt een foto van jezelf nemen waar je stralend op staat en jij je goed voelde. Plak de foto op een plaats waar je vaak bent en kijkt. Door steeds dat beeld van jezelf te zien, komt het steeds dichterbij. Het voelt alsof het al zo is!

Eerlijk kiezen voor een nieuwe levensstijl is niet wat je van de ene op de andere dag beslist. Als je een bewuste keuze maakt heb je de juiste houding om te slagen. Wees niet te streng voor jezelf, je komt er wel!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page