Vul je antioxidanten aan met gezonde voeding

Antioxidanten

Blog Posts » Voedingsmiddelen » Vul je antioxidanten aan met gezonde voeding
Tags:

“Eet elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit” luidt de welbekende slogan die ooit werd gebruikt om ons bewust te maken van het feit of we wel genoeg groente en fruit binnenkrijgen op een dag. Deze uitspraak is ondertussen ietwat achterhaald, maar dat gevarieerde voeding en voldoende groente en fruit eten belangrijk is voor onze gezondheid, blijft een gegeven. De reden dat groente en fruit belangrijk is voor onze gezondheid heeft onder andere te maken met de vele antioxidanten die in deze producten zitten. Door de wereld waarin wij leven wordt ons lichaam dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen – zoals vrije radicalen, maar daarover later meer – en antioxidanten helpen je graag om deze te neutraliseren. Hoe dit alles precies werkt, lees je in deze blog.

Vrije radicalen, waar komen deze schadelijke stoffen eigenlijk vandaan?

Je lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan schadelijke stoffen, zoals sigarettenrook, alcohol en Uv-straling. Deze stoffen, ook wel vrije radicalen genoemd, komen vervolgens in je lijf terecht. Vrije radicalen worden echter ook door je lichaam zelf aangemaakt. Op het moment dat je eet en je stofwisseling van voeding bruikbare stoffen maakt, maakt je stofwisseling gebruik van zuurstof. Bij dit proces ontstaan verschillende bijproducten, waaronder vrije radicalen.

De positieve en negatieve werking van vrije radicalen

Wat doen deze vrije radicalen nou eigenlijk? Vrije radicalen hebben meerdere belangrijke functies voor jouw gezondheid. Zo kunnen de immuuncellen in jouw afweersysteem de vrije radicalen inschakelen om bijvoorbeeld een ongewenst virus of bacterie op te ruimen, zodat je niet ziek wordt.

Wanneer er echter te veel vrije radicalen zijn of ze zich op een verkeerde plek bevinden in je lichaam dan kunnen ze schade aanrichten aan je cellen of DNA, ook wel oxidatieve stress genoemd. Wanneer deze oxidatieve stress lang aanhoudt kan dit mogelijk leiden tot hart- en vaatzieken of zelfs kanker. Bovendien kan het bijdragen aan het verouderingsproces.

Zo helpen antioxidanten om de negatieve werking van vrije radicalen te stoppen

Gelukkig gaat een groot deel van vanzelf: je lichaam is een goed werkende machine die de meeste vrije radicalen automatisch neutraliseert voordat ze schade aan kunnen richten, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Top! Het neutraliseren van vrije radicalen doet je lichaam met behulp van antioxidanten, ook wel vrije radicalenvangers genoemd. Zoals eerder genoemd kan het echter voorkomen dat er te veel vrije radicalen in je lichaam zitten en je niet voldoende antioxidanten zelf aanmaakt. Maar maak je geen zorgen, wanneer dit het geval is kun je beroep doen op je voeding!

Gezonde voeding als bron voor antioxidanten

Je kunt de voorraad antioxidanten in jouw lichaam gemakkelijk aanvullen via gezonde voeding. Antioxidanten komen het meeste voor in groente en fruit. Het gebruik van vitaminesupplementen met antioxidanten, zoals vitamine A, C, E, kan soms een verstandige toevoeging zijn, maar het is belangrijk om te weten dat niets gezonde voeding kan vervangen. Antioxidanten worden het beste door je lichaam opgenomen in hun natuurlijke vorm. Naar schatting bevatten groente- en fruitproducten meer dan 4000 verbindingen die antioxidatieve eigenschappen hebben. En waar vitamine C-supplementen je misschien een handje kunnen helpen, zorg je er met gezonde voeding voor dat je naast vitamine C ook andere belangrijke antioxidanten binnenkrijgt.

Kortom, antioxidanten en vrije radicalen zijn een belangrijk onderdeel van jouw goede gezondheid. Balans is hierbij het sleutelwoord. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon dat rijk is aan groente en fruit. Binnenkort verschijnt er een meer gedetailleerde blog over de verschillende antioxidanten en in welke producten deze stoffen te vinden zijn. Zo kun je geheel op je eigen voeding vertrouwen!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page