Cholesterol & Hypercholesterolemie

oorzaken symptomen oplossingen cholesterol

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Gezondheidsklachten » Cholesterol & Hypercholesterolemie

Als je aan cholesterol denkt, gaan al snel de alarm bellen af. Cholesterol heeft een slecht imago. Onterecht, en daarom bespreken we in deze blog waarom we cholesterol nodig hebben (en het dus niet alleen maar slecht is), maar geven we ook de ins en outs over hypercholesterolemie (een te hoog cholesterolgehalte) in een infographic weer. Zo hopen we je een beter beeld te geven hoe je een te hoog cholesterolgehalte kunt voorkomen, verminderen of behandelen op een gezonde manier. Oorzaken, symptomen en oplossingen voor een te hoog cholesterol: het staat er allemaal in.

Cholesterol

Wist je dat cholesterol voor het grootste deel door het lichaam zelf wordt aangemaakt? En met een reden, want cholesterol hebben we nodig:

 • Als grondstof voor hormonen
  Geslachtshormonen, het hormoon cortisol als ontstekingsremmer en het hormoon aldosteron als vocht- en bloeddrukregulator
 • Voor de aanmaak van gal
  Belangrijk voor de vertering van vetten en opname van vetoplosbare vitaminen
 • Om vitamine D aan te maken uit zonlicht
 • Om de ontstekingsremmers te activeren en daarnaast werkt cholesterol zelf als antioxidant
 • Voor de opbouw en flexibiliteit van de celwand
 • Voor nieuwe cellen en herstel van weefsel
 • Voor de overdracht van signalen van de zenuwen naar de hersenen
 • Om voedingsstoffen te transporteren naar de cellen (LDL) en overtollige cholesterol weer af te voeren naar de lever (HDL)

Slechts voor een klein deel wordt er cholesterol gemaakt uit vetten en koolhydraten. Zo wordt het HDL gemaakt uit goede vetten en koolhydraten (omega 3, olijfolie). En wordt LDL alleen uit koolhydraten gemaakt (suiker, frisdrank, pasta, brood, muesli).

Hypercholesterolemie

oorzaken symptomen oplossingen cholesterol

Herken jij de oorzaken en symptomen? En wil je dat de gevolgen van een hoog cholesterol uit blijven? Dan is je voeding aanpassen één van de manieren om dat aan te pakken. En dat is de manier hoe wij bij Metabolic Balance hypercholesterolemie verlagen.

Hoe doen we dat? Als uitgangspunt analyseren wij je bloedwaarden en stellen aan de hand daarvan een persoonlijk voedingsplan samen. In dit voedingsplan zit jouw persoonlijke voedingsmiddelenlijst om te er voor te zorgen dat we jouw stofwisseling weer in balans brengen. En dat is de sleutel naar succes, want door jouw stofwisseling te resetten zullen de omzettingen en processen in je lichaam weer goed verlopen. Zo zorg je voor een goed functioneren lichaam waar voedingsstoffen worden omzetten in energie. Door dat je voeding weer zult omzetten in energie in plaats van (buik)vet voorkom je de laaggradige ontstekingen en bijbehorende gezondheidsklachten. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar onze pagina “Iets voor jou”, waar we dieper in gaan op het metabool syndroom. Of wil je weten wat je van het Metabolic Balance programma kunt verwachten? Zie hier een voorbeeld van het voedingsschema en onze richtlijnen.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page