Starten met afvallen? Leef net als een egel

Egel

Blog Posts » Metabolic Balance » Onze methode » Starten met afvallen? Leef net als een egel
Tags: , , , ,

Loopt er bij jou wel eens een egeltje door de tuin? Valt het je dan ook op dat zo’n egeltje eigenlijk nauwelijks beweegt? Langzaam en in kleine cirkeltjes waggelt hij door je tuin. Wij vertellen het verhaal van de egel vaak aan onze cliënten, want eigenlijk zijn wij net als de egel. Dat klinkt misschien gek, maar juist daarom worden wij zo vrolijk van dit verhaal en het geeft een duidelijk beeld hoe ons lichaam werkt.

De egel is een alleseter, net als de mens. Zowel in de zomer als in de herfst eet hij wat moeder natuur hem op dat moment biedt. In de zomer zijn dat beestjes, zoals slakjes en wormpjes. Eigenlijk heeft de egel niet veel meer nodig, want zoals we inmiddels weten, de egel beweegt niet veel. Maar in de herfst heeft de natuur iets anders voor de egel in petto. De egel eet zijn buik rond aan besjes, eikeltjes en beukennootjes. En weet je waarom de egel hier zo dik van wordt? Die besjes, eikeltjes en beukenootjes hebben een hoge glycemische lading. Hierdoor maakt hij veel insuline aan, door die hoge insuline, neemt hij de suikers snel op en heeft hij gelijk weer honger. De egel blijft maar eten en eten omdat hij zijn honger wil stillen. Hij eet net zo lang door, totdat hij zo dik is, dat hij als het ware omvalt! En dat komt goed uit: het is inmiddels winter geworden en het is tijd voor de egel om aan zijn winterslaap te beginnen. Dat heeft de natuur toch maar mooi geregeld!

Nu de egel in slaap is en daardoor niet meer kan eten, zakt zijn insuline weer naar een normaal niveau en schakelt zijn lichaam automatisch om naar de verbranding van zijn vet. Zo zorgt zijn lichaam ervoor dat hij de energie die hij nodig heeft om te blijven leven uit zijn vet kan halen. Resultaat hiervan is dat hij in de lente weer goed voor de dag kan komen, met een mooie strakke buik…

Het eten van eikeltjes en beukennootjes is voor de egel heel logisch, de voorraad die hij aanlegt voor de winterslaap is van levensbelang. En dat is precies het verschil tussen ons en de egel. Wij houden geen winterslaap en hebben deze voorraad helemaal niet nodig. Maar als wij net als de egel toch voedingsmiddelen eten met een hoge glycemische lading, dan zullen we door de insulinepiek hongerig zijn, steeds meer eten waardoor onze buik groter wordt. Om te voorkomen dat je een dikke buik krijgt, raden we onze cliënten aan om voedingsmiddelen met een lage glycemische lading te eten. Wil jij net als die egel ook in de vetverbranding komen? Let er dan op dat je niet te intensief beweegt en veel slaapt, net als de egel. Wil je meer weten over hoe je kunt bewegen en sporten op lage intensiteit? Lees onze blog.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page