Waarom is sporten gezond?

sporten gezond

Blog Posts » Gezonde levensstijl » Het belang » Waarom is sporten gezond?
Tags: ,

In onze blog van vorige week ‘Sporten en bewegen: hoe werkt dat in je lijf? heb je kunnen lezen hoe je lichaam reageert op sporten en dat het verstandig is om eerst je insulinegehalte op een normaal niveau te krijgen, voordat je begint met intensief bewegen. Daarbij gaven we je verschillende tips hoe je zelf op lage intensiteit wat extra actie-momenten kunt creëren op een dag. Vandaag staan de voordelen van lichaamsbeweging centraal.

Bewegen is goed voor…

Er zijn vier belangrijke componenten waar bewegen een positief effect op heeft:

 1. Uithoudingsvermogen

  Een groter uithoudingsvermogen zorgt voor een effectieve bescherming tegen hart- en vaatziekten en dit train je met duursporten.

  Typische duursporten zijn: wandelen, joggen, nordic walking, fietsen en zwemmen.

 1. Mobiliteit

  Dit kun je onderverdelen in elasticiteit en flexibiliteit en door dit te trainen blijf je soepel en houd je een goede lichaamshouding

  Sporten die mobiliteit bevorderen zijn bijvoorbeeld: yoga, tai chi, qi gong en strekoefeningen.

 1. Spierkracht

  Als je stevige spieren hebt, zul je ook soepele en gezonde gewrichten hebben, waardoor je beter een rechte houding kunt houden en zullen je botten langer sterk blijven. Daarnaast gaat ook je stofwisseling omhoog, doordat je meer spiermassa hebt.

  Je kunt jouw fysieke kracht vergroten door krachttraining, bijvoorbeeld met halters en gewichten of op gespecialiseerde apparatuur.

 1. Balans/evenwicht

  Goed evenwicht is eigenlijk de voorwaarde voor veiligheid en stabiliteit en het heeft een positief effect op zowel het lichaam als de psyche.

  Je kunt je evenwicht oefenen! Het basisprincipe – breng je lichaam in een onstabiele positie en zorg dat je nog steeds rechtop en recht blijft staan.

De voordelen van lichaamsbeweging: wandelen en fietsen

Naast de positieve effecten die wandelen en fietsen op je uithoudingsvermogen hebben, heeft het nog meer voordelen. hieronder gaan we wat dieper in op deze twee duursporten.

Eén van de grote gezondheidsvoordelen die je lichaam ervaart wanneer je wandelt of fietst is het aansterken van spieren en botten. Wanneer je één van de twee (of beide) regelmatig doet worden je botten vaker ‘belast’ met als gevolg dat er zelfs nieuwe botmassa opgebouwd kan worden voor extra versteviging. Tijdens het wandelen gebruik je met name de spieren in je rug, buik en benen. Zo wordt de kans op bijvoorbeeld botontkalking verkleind en neemt het uithoudingsvermogen van je spieren toe.

En wist je dat wandelen en fietsen een verlagend effect op je bloeddruk en cholesterolgehalte hebben? Dit komt doordat jij je hart en bloedsomloop in beweging zet. De hartspier moet de ledematen van bloed voorzien en wordt zo goed getraind. Wanneer je hart in goede conditie is, heeft het minder moeite met het rondpompen van bloed door je aderen, wat op zijn beurt resulteert in minder cholesterolophoping en een betere regulering van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Daarnaast wordt door regelmatig wandelen of fietsen het zuurstofopnamevermogen van je longen vergroot. Wanneer je inademt worden er luchtzakjes in je longen gevuld met zuurstof. Hoe dieper je inademt, hoe beter deze luchtzakjes worden getraind. Wanneer je beweegt adem je intensiever dan wanneer je stilzit en op deze manier krijg je meer zuurstof in je lijf.

Last but not least worden er tijdens het wandelen of fietsen neurotrofines afgegeven. Dit zijn stoffen die essentieel zijn voor de hersenen. Ze stimuleren namelijk de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen hersencellen en nieuwe bloedvaatjes in de hersencellen. Een extra voordeel is de vergrote aanmaak van de stofjes serotonine, endorfine en dopamine, ook wel gelukshormonen genoemd. Wanneer deze stofjes worden afgegeven in je lichaam voel je je blij en zit je lekkerder in je vel. Bovendien is met name wandelen voor de mens een natuurlijke beweging waardoor de kans op overbelasting en blessures zeer gering is.

Wandelen en fietsen is makkelijk en goedkoop en in Nederland zijn er talloze prachtige wandel- en fietsroutes te vinden. Wanneer ga jij de hort op?

 

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page