Diabetes type 2 aanpakken met onze eetlijst

diabetes eten lijst

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Gezondheidsklachten » Diabetes type 2 aanpakken met onze eetlijst
Tags:

Wist je dat je diabetes kan ontwikkelen door een ongezond voedingspatroon? De voornaamste reden voor het ontwikkelen van diabetes type 2 is te vaak en te veel ongezond eten en gebrek aan lichamelijke beweging, met overgewicht tot gevolg in 90% van de gevallen. Diabetes type 2 kun je gelukkig aanpakken: de juiste balans in je voedingspatroon vinden is daarvoor van cruciaal belang.

Diabetes type 1 & 2

De officiële benaming voor diabetes is diabetes mellitus, maar in de volksmond noemen we het vaak suikerziekte. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, die veroorzaakt wordt door een absoluut of relatief tekort aan insuline gekoppeld aan een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel. Er zijn twee soort diabetes: diabetes type 1 en 2. Diabetes type 1 ontwikkelt men in de kindertijd, adolescentie of vroege volwassenheid en kent een erfelijke component. Slechts 9% van alle diabetes patiënten heeft type 1 diabetes. De rest van de diabeten heeft diabetes type 2. Dr. Wolf Funfack, oprichter van het Metabolic Balance programma, stelt dat mensen met overgewicht bijna vier keer zo veel insuline produceren in vergelijking met mensen met een normaal gewicht om hun bloedsuikerspiegel te normaliseren. Uiteindelijk raakt je alvleesklier hierdoor uitgeput waardoor je cellen niet of niet meer adequaat reageren op lichaamseigen insuline, dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel uiteindelijk, net als bij diabetes type 1, constant (te) hoog wordt. Uiteindelijk word je afhankelijk van medicatie. Bovendien breek je op het moment dat je een te hoge hoeveelheid insuline in je bloed hebt geen vetten meer af, maar bouw je deze juist op en zal je honger ervaren.

1 miljoen Nederlanders met diabetes type 2

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2 en dit aantal is in sneltreinvaart aan het toenemen. Sterker nog, in ons land sterft er ieder uur iemand aan de gevolgen van diabetes. Er bestaan medicijnen, waardoor de symptomen en bijbehorende problemen van diabetes worden bestreden, maar aan het overgewicht, een groot aandeel van de oorzaak, doen de medicijnen niets.

Invloed van voeding op diabetes

De meest efficiënte manier om de vicieuze cirkel, waarin mensen met diabetes type 2 zich vaak bevinden, te doorbreken is de stofwisseling weer in balans te brengen met een gezond voedingspatroon.

Dr. Funfack adviseert, met Metabolic Balance, een voedingsplan waarin de drie primaire voedingsstoffen; eiwitten, vetten en koolhydraten, in de juist verhoudingen verdeeld zijn. Er worden op basis van jouw bloedwaarden specifieke voedingsmiddelen geselecteerd die bij jouw stofwisseling passen. In combinatie met vijf uur pauze tussen de maaltijden door, reguleer jij je insulinehuishouding en wordt de balans van het lichaam weer hersteld. Zodra je insuline weer op het juiste niveau komt zal je weer vetten gaan afbreken.

Ervaringen laten zeer positieve effecten zien, het Metabolic Balance programma kan er zelfs voor zorgen dat de diabetes type 2 symptomen zodanig verminderen of helemaal verdwijnen, dat je daardoor veel minder of soms zelfs geen insuline of andere medicatie meer hoeft te nemen. Doordat je alleen nog maar producten eet die volledig bij jouw persoonlijke stofwisseling passen zal je ook niet langer een honger gevoel ervaren.

Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi. En dat ís het ook. Ben jij bereid om voor je gezondheid te kiezen? Ga je diabetes type 2 aanpakken?

 

Klik op deze link om terug te keren naar het overzicht met alle blogs.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page