Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!

stofwisseling

Blog Posts » Metabolic Balance » Onze methode » Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Tags:

Heb je last van vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, concentratieproblemen, slecht geheugen, behoefte aan snacks en frisdrank, ben je snel geïrriteerd of heb je een flauw gevoel voor je gaat eten? Dan kan het best wel eens zijn dat je stofwisseling uit balans is. En weet je dat een evenwichtige stofwisseling juist zo belangrijk is als sterke basis voor onze gezondheid, vitaliteit en dus ook je gewicht? Want als jouw stofwisseling niet meer in balans is, dan kan dit leiden tot het zogenoemde metabool syndroom, met als symptomen een hoge bloeddruk, overgewicht rond de buik (obesitas), afwijkingen van cholesterol- en vetten in het bloed of een verstoorde glucose intolerantie. In deze blog geven we een korte uitleg over de stofwisseling, maar nog belangrijker “hoe zorg je er nou voor dat je de stofwisseling in balans houdt”.

Wat is stofwisseling?

Om ons hart te laten kloppen, te ademen en te bewegen, maar ook om ons eten te verteren, onze cellen te vernieuwen en nog veel meer processen in ons lichaam, hebben we energie nodig. En die energie halen we uit het voedsel dat we eten! Onze dagelijkse voeding is echter niet meteen geschikt om als energie gebruikt te worden. Om de energie uit de voeding te kunnen halen vinden er in je lichaam een hoop stappen plaats, ook wel omzettingen genoemd. Elke seconde worden er stoffen afgebroken, omgezet en opgebouwd. Wij zijn eigenlijk net een grote biochemische fabriek. Het geheel van al deze omzettingen, inclusief de aansturing daarvan, dat noemen we de stofwisseling, of ook wel het metabolisme.

Een goede stofwisseling is de basis voor jouw gezondheid, vitaliteit en gewicht

Een goede evenwichtig stofwisseling is van groot belang voor een goed functionerend lichaam en een vitaal leven. Met een evenwichtige stofwisseling heb je namelijk een sterke basis voor jouw:

 • weerstand en gezondheid – belangrijk voor je immuunsysteem
 • goede en diepe slaap – belangrijk voor het herstelvermogen van je cellen
 • veerkracht – belangrijk bij stress
 • concentratie en uithoudingsvermogen – belangrijk bij prestaties
 • evenwichtige zuur-baseverhouding – een voorwaarde van je lichaam voor de optimale omzettingen van de stofwisselingprocessen
 • gewenste gewicht – belangrijk om chronische ziekten te voorkomen
 • vitale uitstraling en nieuwe energie – belangrijk om op avontuur te gaan in het leven
 • kwaliteit van leven en vitaliteit – belangrijk om het leven te leiden dat je wilt

Plus, een optimale stofwisseling zorgt ervoor dat je lichaam de energie uit voedingsmiddelen kan gebruiken om  vitale functies te behouden. Hierbij kun je denken aan:

 • vernieuwen van de cellen om te groeien en te herstellen
 • de regulatie van je temperatuur
 • de zuurstoftoevoer naar al je organen
 • de ontgiftingsprocessen, die worden uitgevoerd door de lever
 • de spijsvertering

Hoe werkt de stofwisseling?

Nu we weten dat er allerlei omzettingen moeten plaatsvinden om uit onze voeding (eiwitten, koolhydraten en vetten) energie te halen en/of cellen op te bouwen, is het belangrijk om te weten wat ons lichaam nodig heeft om deze omzettingen te laten plaatsvinden. De stofwisseling werkt namelijk niet vanzelf, maar heeft onder andere hormonen, enzymen, water en vitaminen nodig om alle processen mogelijk te maken om je lichaam in stand te houden. De hormonen zijn de signaalstoffen en reguleren of, wanneer en welke omzettingen er in gang moeten worden gezet. Terwijl de enzymen belangrijk zijn om de omzettingen te versnellen, zodat het in een goed tempo verloopt en we geen problemen krijgen door vertraging in de omzettingen. Zonder enzymen geen leven,  vertragingen in enzymwerking leiden veel gevallen tot ziektes. Waarbij het water, de vitaminen en mineralen en ook zuurstof, functioneren als hulpstoffen die noodzakelijk zijn om de omzettingen daadwerkelijk te laten plaats vinden. Water is de hulpstof die echt noodzakelijk is voor alle omzettingen, terwijl vitaminen en mineralen voor de meeste omzettingen vereist zijn.

de stofwisseling

Voeding – de opname van eten en drinken. Bestaande uit micro- (water, vitamine, mineralen) en macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten).

Spijsvertering – de macronutriënten worden in de spijsvertering door middel van de micronutriënten en hulpstoffen (hormonen en enzymen) afgebroken in bouwstenen, zoals monosacchardie, vetzuren, glycerol en aminozuren.

Opname – de opname van de door de spijsvertering klein gemaakte voedsel.

Het lichaam – hier vindt de stofwisseling plaats, voedingstoffen en lichaams eigen stoffen worden continue opgebouwd en afgebroken. Daarbij komt energie vrij om deze omzettingen te laten plaats vinden en ook voor de warmte productie van ons lichaam.

Uitscheiding– de niet herbruikbare eindproducten van de stofwisseling en niet verteerbare voedingsbestandsdelen worden uitgescheiden via de huid, de longen, de nieren, urine en de darmen.

Zuurstof is noodzakelijk voor alle omzettingen zoals hierboven beschreven.

Als je goed voor je lichaam zorgt kan het zelf een evenwichtige stofwisseling in stand houden

Juist omdat je stofwisseling niet op zichzelf functioneert, zijn de hormonen en enzymen ongelooflijk belangrijk. Het goede nieuws is dat ieder lichaam deze belangrijke hormonen en enzymen zelf in de juiste hoeveelheden kan aanmaken, mits daarvoor natuurlijk alle benodigde bouwstoffen via de voeding worden aangeleverd.

Die juiste bouwstoffen, dat vraagt om een bewuste keuze, maar gelukkig helpt jouw lichaam jou daarbij. Door middel van ons honger- en verzadigingsgevoel heeft het lichaam ons een fantastisch, nauwkeurig afgesteld, regulerend mechanisme gegeven dat ons helpt om te bepalen wat de hoeveelheden en soorten voedsel zijn die we nodig hebben. Alleen kan dit systeem uit balans raken, met als gevolg dat ook je stofwisseling uit balans raakt met alle consequenties voor je gezondheid en vitaliteit.

Oorzaken waardoor jouw stofwisseling verstoord kan raken en het effect daarvan op jouw gezondheid

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor onze stofwisseling uit balans kan raken.

Het begint eigenlijk al heel erg vroeg in ons leven, als we baby zijn. In de potjes babyvoeding, pakjes en sapjes zitten niet alleen natuurlijke voedingsmiddelen. Al op jonge leeftijd zijn we gewend geraakt aan bepaalde aromastoffen, die de geur en smaak van appels, peren, bananen, vlees of groente imiteren. En ook al zijn deze voedingsmiddelen niet aanwezig in het voedsel dat we hebben gekocht, het ruikt net echt. Helaas brengen deze aroma’s de fijn afgestelde interacties tussen de darmen en de hersenen in totale verwarring en na verloop van tijd kunnen hierdoor onze ‘darmhersenen’ steeds minder op de signalen van onze hersenen vertrouwen. Met als gevolg dat we steeds minder in staat zijn om voedsel te kiezen op basis van onze innerlijke (honger) signalen en hetgeen ons lichaam echt nodig heeft. In plaats daarvan moeten we een beroep doen op onze zintuigen en kopen we op basis van geur, smaak en zicht. Zicht? Ja bijvoorbeeld een advertentie of een aanbieding. En zo kan jouw verkeerde voedselkeuze, die gebaseerd is op basis van jouw zintuigen er voor zorgen dat je stofwisseling uit balans raakt, waardoor ook je gezondheid achteruit kan gaan.

Daarnaast hebben wij een aangeboren voorkeur voor zoet eten, waardoor we gemakkelijk zoete voedingsmiddelen kiezen die niet perse goed voedend zijn. Door te kiezen voor zoete voeding  krijgen we te weinig goede bouwstoffen binnen en daarnaast zorgt het vaak voor een hongergevoel, waardoor je snel weer wilt eten. Door dit vele eten zal je uiteindelijk vet opslaan.  Maar een ander bijkomend effect is dat door de zoete voeding de darmflora en de werking van de darm wordt ontregeld, de zuur-base balans raakt verstoord, waardoor voedins slechter wordt opgenomen er vele gezondsheidklachten kunnen ontstaan. Kortom een kleine onevenwichtigheid in de biochemische fabriek heeft gevolgen voor de rest van alle omzettingen.

Neem het heft in eigen hand en breng je stofwisseling zelf weer in balans, voor een fit en vitaal leven

Jouw gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk, cholesterolproblemen, diabetes type-2, hartklachten, gewrichtsklachten,  worden dus veroorzaakt door een verstoorde stofwisseling, wat het gevolg is van te vaak eten van de onvolwaardige voedingsmiddelen. En dat betekent dat het door middel van de juiste voeding ook te verhelpen is, zonder het gebruiken van medicatie!  Het lichaam is zo ongelooflijk vergevingsgezind, dat er heel veel weer is te herstellen, je lichaam zal je dankbaar zijn en jijzelf ook!

Door je voedingspatroon te veranderen kan je jouw stofwisseling weer terugzetten naar zijn oorspronkelijke gezonde uitgangspositie. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je de juiste voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheid eet. Het zal je denk ik niet verbazen dat de juiste voedingsmiddelen en de juiste hoeveelheid voor iedereen zal verschillen, want iedereen is op een andere manier uit evenwicht en heeft andere tekorten opgebouwd. Maar hoe kom je er nou achter welke voedingsmiddelen bij jouw stofwisseling passen? Bij Metabolic Balance doen we dat heel precies, namelijk door het analyseren van jouw bloedwaarden. Dat klinkt best logisch toch? Want bloed geeft heel veel informatie over onze gezondheid. Wil je meer lezen over hoe wij de voedingsmiddelen selecteren die bij jouw lichaam en stofwisseling passen, lees dan deze blog.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page