Blog Posts » Voedingsmiddelen »
Lange tijd werd gedacht dat koffie ongezond zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Sterker nog, de gezondheidsvoordelen van koffie drinken zijn enorm. Hoera!
Natuurlijk is hier wel enige mate van toepassing: volgens het voedingscentrum passen twee tot vier koppen koffie per dag in een gezond voedingspatroon. Super. Daar redden we het wel mee!
Hieronder lees je een hele boel aan gezondheidsinformatie over koffie, ben je er klaar voor?
Wist jij van koffie dat…
- “Dosis sola facit venenum” of terwijl “De hoeveelheid bepaalt of het vergif is”? Dit zei Paracelsus al in de 16e eeuw!
- Volgens onderzoek heeft matige koffieconsumptie geen aantoonbare negatieve effecten op onze gezondheid. De effecten op onze gezondheid kunnen zelfs gunstig zijn bij 3 of 4 kopjes per dag.
- Het is in bepaalde levensfasen (zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en adolescenten) beter om maximaal slechts 2-3 kopjes per dag te drinken. Zij zouden gevoeliger zijn voor cafeïne.
- Cafeïne een stimulerend effect heeft op ons zenuwstelsel?
- Zo gaat het hart sneller kloppen en zijn ook de slagen krachtiger.
- Wordt de bloedstroom naar de nieren verhoogd, inclusief de activiteit van de filterfunctie.
Na het drinken van koffie kun je dan ook het vochtafdrijvende effect merken. - Maakt het de luchtwegen wijder, waardoor er per ademhaling meer lucht naar binnen kan.
- Verhoogt het de afscheiding van maagsap en kan tot maagklachten leiden.Door deze stimulerende effecten kan cafeïne leiden tot slaapproblemen, nervositeit en spiertrillingen, maar ook tot maagdarmklachten (reflux, geïrriteerd slokdarmslijmvlies, misselijkheid en maagpijn).
- Het bomvol verschillende stoffen zitten?
- Koffie is rijker aan stoffen dan je zou denken. Er zitten macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), vezels en micronutriënten (zoals magnesium en kalium) in.
- Maar ook de zogenaamde polyfenolen. Ze werken als antioxidanten en neutraliseren de vrije radicalen in het lichaam. Zo helpt het de oxidatieve schade aan je cellen of DNA te neutraliseren.
- Daarnaast bevat het ook de stof acrylamide (gevormd door het branden van de bonen). Deze stof vertoont in dierproeven kankerverwekkende effecten.
Echter liggen volgens onderzoek de hoeveelheden acrylamide in koffie onder de Europese richtwaarden. Geen zorgen dus. Overigens zit acrylaminde ook in bijvoorbeeld chips, frites, ontbijtkoek en koekjes en tabak…
- Het de opname van verschillende mineralen en spoorelementen kan verlagen?
Door koffie kan de opname van ijzer in de darmen zelfs met 73% worden geremd. En dit wil je natuurlijk niet, want het liefst neem je alle mineralen op. - Het je stofwisseling verhoogt?
En een hogere stofwisseling zorgt weer voor meer warmte en ook voor vetafbraak (lipolyse). Je valt natuurlijk niet af van koffie alleen, maar een gematigde aantal kopjes koffie kan wel bijdragen aan gewichtsverlies. Overigens, net als groene thee. - De bloeddruk wel kortdurend kan stijgen, maar dat op de lange termijn dit effect niet is aangetoond?
- Onderzoek heeft aangetoond dat bij gematigde inname het geheugen en de concentratie verbeterde, evenals de reactiesnelheid en vermogen om te plannen?
- Het op verschillende fronten positieve effecten heeft op het voorkomen van ziektes?
- Het zorgt ervoor dat je 10% minder kans hebt om de meest voorkomende hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dit wel bij maximaal 5 kopjes koffie per dag. Bij overmatig koffiegebruik (> 6 kopjes) is er juist sprake van een toenemend risico.Vergelijkbare resultaten werden verkregen met betrekking tot het optreden van beroertes en coronaire hartziekten.
- Het verkleint de kans op de ziekte van Parkinson, levercirrose, baarmoeder- en leverkanker en jicht. (Harvard Medical School)
- Het verkleint de kans op een depressie.
Dat bleek uit een onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen van 40-plus. De onderzoekers veronderstellen dat koffie de aanmaak bevordert van de neurotransmitters (“gelukshormonen”) serotonine, dopamine en noradrenaline en daarmee werkt als een licht antidepressivum. - Het heeft een ontstekingsremmende werking.
Hier speelt onder andere de stof chlorogeenzuur een rol, maar ook kan het relatief hoge gehalte aan magnesium, niacine en kalium hier aan bijdrage. - Koffiedrinkers hebben tot 30% minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.
Dit komt doordat chlorogeenzuur (een polyfenol) zowel de bloedsuikerconcentratie in je bloed, als de aanmaak van suiker in de lever verlaagt. Let op: door het branden van de koffie wordt de hoeveelheid chlorogeenzuur wel verlaagd.
- Er deze statistieken bestaan?
- In Nederland zijn wij sinds 2005 steeds minder koffie zijn gaan drinken, maar wel van betere kwaliteit. “Life is too short for bad coffee”
- Nederland staat wereldwijd op nummer 5 van grootste koffiedrinkers (volgens de International Coffee Organisation).
- Wij drinken doordeweeks iets meer koffie, dan in het weekeind.
- Mannen drinken iets meer koffie, dan vrouwen.
Gemiddeld drinken mannen 4,4 kopjes koffie per dag en vrouwen 3,9.
Super gezond dus, maar wist je dat de juiste voedingstoffen voor jouw lichaam afhankelijk zijn van de staat waarin jouw lichaam zich op dat moment verkeerd? Daarom analyseren wij jouw bloedwaarden om een persoonlijk voedingsplan te maken. Meer weten over onze aanpak? Lees onze blog waarin wij uitleggen hoe wij een voedingslijst samenstellen op basis van jouw bloedwaarden.
Een voedingslijst op basis van jouw bloedwaarden
Lees meer...Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Lees meer...Een gezond, fit en slank leven? Zorg voor je stofwisseling!
Lees meer...Overgewicht? Zo zet je voedsel weer om in energie!
Lees meer...Afvallen volhouden? Implementeer een levensstijl.
Lees meer...