Ervaring Daniëlle – fase 2 met olie

ervaring daniëlle fase 2 met olie

Blog Posts » Metabolic Balance » Ervaringen » Ervaring Daniëlle – fase 2 met olie
Tags: ,

In deze serie vertelt Daniëlle over haar ervaring met Metabolic Balance gedurende de verschillende fasen. Zo kun jij een kijkje nemen achter de schermen van het programma. Vandaag lees je over haar ervaring gedurende het tweede gedeelte van fase 2 met olie!

Om te beginnen…

Wat was je verwachting van het verloop van fase 2 met olie?

“De eerste veertien dagen van fase twee, zonder olie, verliepen eigenlijk wel redelijk goed, dus ik dacht wel lekker door te gaan zo. Vlak voordat het gedeelte met olie begon was ik in mijn hoofd wel telkens bezig met: hoe lang zal ik uiteindelijk over fase twee doen? Wanneer ga ik met fase drie beginnen? Met m’n hoofd zat ik dus al in de toekomst, maar al met al voelde ik me goed over het verloop tot nu toe en had ik ook in deze fase met olie genoeg vertrouwen.”

Vervolgens…

Hoe is de tweede fase met olie gegaan: wat viel er mee, wat viel er tegen?

“Voor mij was fase 2 met olie het lastigst maar dat kwam door persoonlijk omstandigheden. Ik was een avond laat naar bed gegaan en was daardoor de volgende dag heel moe. En dat resulteert bij mij vaak in honger, zo ook deze keer. Een andere dag had ik een wat moeilijke dag op mijn werk en dat maakte dat ik ontzettende zin kreeg om te snacken, uit frustratie. Het viel me wel zwaar om dan toch volgens mijn plan te blijven eten. Op dat moment besefte ik wel wat voor mindgame het is om niet toe te geven aan snacken. Wat een power heeft routine en verslaving over iemand he? Gelukkig heb ik het uiteindelijk niet gedaan, met de gedachte: als ik ga sjoemelen, dan wil ik er ook écht van genieten en niet zomaar snel iets uit de kast grijpen. Ik wist dat ik daar spijt van zou krijgen. Ik denk dat het per persoon verschilt in welke fase je het lastigst krijgt.

Daarom pakte de keer dat ik wél ging sjoemelen goed uit. Ik had totaal geen schuldgevoel en ik heb er heerlijk van genoten. Dat zei m’n begeleider ook tegen me: als je sjoemelt, doe het dan zo dat je er ook plezier van hebt. Ik had een heerlijk uitgebreid broodje bij de lunch en het was echt die eerste smaakexplosie waar ik heel erg van genoot, zo lekker! Daarnaast had ik ook een taartje gegeten, ook heerlijk. De cappuccino kon ik al helemaal niet echt waarderen, dus dat was wel grappig (vond het niet perse super lekker). Ik was blij geen schuldgevoel te hebben, en ik denk dat ik om die reden daarna ook heel makkelijk de draad weer kon oppakken. Na het sjoemelen had ik enkele dagen last van dat mijn stoelgang in de war was. Niet heel erg, maar wat ik daarom terugkijkend uiteindelijk wel jammer vond van het sjoemelen, is dat ik niet één sjoemelingrediënt heb geprobeerd. Uiteindelijk bestond mijn sjoemelmaaltijd uit meerdere eiwitten en suikers. Nu weet ik dus niet waar ik specifiek op reageer. Laat dat dan maar een doelstelling zijn voor fase drie! Het resultaat was trouwens dat ik 200 gram meer woog dan de dag er voor, dat viel mij alles mee.

Waar ik zeer over te spreken was, is dat ik weer olie mocht gebruiken! Ik vond het koken met bouillon echt top, het geeft ook lekker veel smaak. Maar het begon uiteindelijk toch wel vermoeiend te worden om zo vaak bouillon klaar te maken. En het gebeurde me zelfs dat ik de soep vergat en die helemaal droog gekookt was… Erg blij met de terugkeer van olie in mijn recepten, het geeft toch ook wel een andere smaak. Ondanks dat ik heel trots was op mijn recepten zonder olie, neem ik nu in deze fase toch vaker een hap waarvan ik denk: hmm, dit is echt lekker!

Ik merkte in de laatste week dat het echt gewenning is. Waar ik in de eerste week standaard te veel af woog, weeg ik nu standaard te weinig af, omdat ik weet hoe mijn porties er nu uit zien. Ook de hoeveelheden ogen niet zo klein meer.

Wat was het resultaat van de tweede fase met olie?

“Hoe fase 2 met olie verliep wat betreft mijn gewicht is eigenlijk elke keer heel anders. Soms stond ik drie dagen stil op hetzelfde gewicht, dan was ik ineens een halve kilo kwijt en soms ook een paar ons aangekomen. Het gaat dus wat minder hard dan eerst, maar ik laat mij hier niet negatief door beïnvloeden. Het voelt juist natuurlijk en verantwoord en ik voel me prettig bij dit tempo. Uiteindelijk heb ik 5 weken over fase 2 gedaan en ben ik 5 kilo afgevallen.”

Om af te sluiten…

Heb je nog bepaalde gedachten gehad tijdens deze fase die je met de andere deelnemers wil delen?

“Ik had het er met mijn moeder over, hoe anders het leven nu is in vergelijking met toen mijn moeder jong was. Tijdens haar kinder-, tiener- en jongvolwassene jaren was het eten van taart heel bijzonder en het gebeurde echt alleen tijdens speciale gelegenheden zoals een verjaardag of een bruiloft. Als ik nu met vriendinnen afspreek en een kop koffie of thee drink is het meer de norm dan uitzondering om daar een taartje of iets anders bij te nemen. Ik heb er tijdens deze fase best vaak bij stil gestaan hoe anders we nu leven dan vroeger, en dat dat ook veel invloed kan hebben op onze gezondheid en gewicht.”

Heb je nog tips voor andere deelnemers die in deze fase zitten?

“Om te beginnen is de tip die mijn begeleider mij mee gaf om een sjoemelmaaltijd in te plannen tijdens een speciale gelegenheid (in mijn geval een verjaardag) en er echt van te genieten denk ik een hele goede. In plaats van naar een snelle snack grijpen heb je op deze manier veel meer grip op hoe je sjoemelt en is het daarna ook makkelijk om tegen jezelf te zeggen: zo, dit was écht genieten, en nu weer door met mijn plan. Zo hoef je je niet schuldig of rot te voelen, en is de verandering van levensstijl makkelijker te maken denk ik. Mijn begeleider vertelde wel dat het voor mij zo vroeg in de fasen al oke was om te sjoemelen omdat ik niet zoveel hoefde af te vallen. Wanneer ik meer gewicht kwijt zou moeten raken is het niet zo’n slim idee om in de eerste weken al te gaan sjoemelen. Tegen mijn verstoorde stoelgang adviseerde mijn begeleider detox thee.

Een andere heel praktische tip is het invriezen van je maaltijden. Ik zelf heb dat vaak met soep gedaan en daar heb ik toch vaak plezier van gehad als ik een keer een dag had waarop ik geen zin of tijd had om te koken. Zeker een aanrader! Daarnaast kun je vaak in biologische winkels verse bouillon kopen, mocht je er – net als ik – een beetje klaar mee zijn om dat elke keer te maken.

Als laatste heb ik er zelf veel aan dat ik een duidelijk beeld voor ogen heb van hoe ik er uit wil zien. Dit gaat bij mij niet per se om het aantal kilo’s, maar meer om mijn lijf. Dit werkt voor mij goed als motivatie om niet te snacken en me goed aan mijn plan te houden. Ik denk dat dit voor de meeste mensen wel geldt: schrijf je doel op, zorg dat het goed in je hoofd zit of zorg op een andere manier voor een herinnering aan je doel om het jezelf makkelijker te maken.”

Daniëlles eerdere verhalen gemist? Klik hier voor haar eerste blog, of hier voor haar tweede!

Wil je meer weten over ons programma en de vier fasen? Klik dan hier om naar de homepage te gaan.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page