Ervaring Daniëlle – fase 2 zonder olie

fase 2 zonder olie

Blog Posts » Metabolic Balance » Ervaringen » Ervaring Daniëlle – fase 2 zonder olie

In deze serie vertelt Daniëlle over haar ervaring met Metabolic Balance gedurende de verschillende fasen. Zo kun jij een kijkje nemen achter de schermen van het programma. In deze blog praat zij je bij over haar ervaring met het eerste gedeelte van fase 2 zonder olie!

Om te beginnen…

Wat was je verwachting van het verloop van de tweede fase zonder olie?

“Ik had enerzijds verwacht dat het koken zonder olie moeilijk en vooral smakeloos zou zijn. En dat ik de groente die ik gewend ben veel te eten zou gaan missen, omdat die nu niet meer in mijn plan staan (wat natuurlijk logisch is, omdat het de bedoeling is om mijn stofwisseling weer in balans brengen). Anderzijds zette ik dat snel uit mijn hoofd omdat ik allang blij was dat ik na de eerste fase met enkel fruit en groente weer mocht gaan koken met meerdere soorten voedingsmiddelen. Ook vond ik koken met specifieke hoeveelheden best spannend, omdat het echt een stuk minder was dan ik normaal gesproken at.”

Welke voorbereiding heb je zelf gedaan voor deze fase van het Metabolic Balance programma?

“Ik heb direct een heleboel avocado’s en mango’s ingeslagen, zodat ze lekker rijp zouden zijn als ik er een gerecht mee wilde maken. De voedingsmiddelen zijn voor iedereen anders natuurlijk, maar voor mij zaten deze twee er gelukkig bij! Verder ben ik als een gek azijn en kruiden gaan inslaan om lekker veel smaak aan mijn maaltijden te kunnen toevoegen. Zowel verse kruiden als mosterdzaad, kerrie, harissa, komijn, safraan, oregano, noem maar op! Ik had de tip van mijn begeleider om bouillon in te vriezen (om mee te koken) heel serieus genomen, en dat was maar goed ook. In 1 week was ik door 40 ijsklontjes heen!

Vervolgens…

Hoe is fase 2 zonder olie gegaan: wat viel er mee, wat viel er tegen?

“Zoals ik al zei vond ik de portiegrootte van mijn maaltijden wel spannend, zou ik het genoeg vinden? Gelukkig viel dat me alles mee, ondanks dat het er als weinig uitziet, heb ik niet één keer honger gehad! Ik vond het heerlijk dat ik kaas bij mijn ontbijt kon eten. Daarnaast gaven alle maaltijden mij voldoende verzadiging om vijf uur lang te wachten tot de volgende maaltijd. Dit ging me nu een stuk beter af dan in de eerste fase. Ook vond ik het koken zonder olie uiteindelijk ontzettend meevallen, dat ging eigenlijk bijna vanzelf!

Wat ik lastig vond en wat echt een uitdaging voor me was, was om elke vijf uur te eten. De ene keer is dat makkelijker dan de andere keer omdat je nu eenmaal af en toe een afspraak hebt op een bepaalde tijd. Uiteindelijk lukte het wel het zo te plannen dat het binnen mijn plan paste, maar soms was dat wel echt even puzzelen. Daarnaast is het niet mixen van eiwitten een lastige voor me. Ik was zo gewend dat te doen, dat dit echt om inzet vroeg. Gelukkig had mijn begeleider veel tips voor me en stonden er op de website genoeg recepten waar ik uit kon kiezen.

Wat mij aangenaam verraste was de besloten Facebookgroep. Niet dat ik zelf zo’n deler ben, maar de aanmoedigingen die aan anderen werden gegeven pepten mij ook op. Dat gaf mij een goed gevoel het niet alleen te moeten doen en super dat iedereen elkaar zo aanmoedigt en steunt. Ik kan het namelijk zo nu en dan best lastig vinden dat de mensen om mij heen een mening hebben over wat (en hoe) ik doe. Hoe moet ik daar op reageren zonder in de verdediging te schieten? Zo’n groep kan dan echt als uitlaatklep dienen, heel fijn. Misschien ga ik in de toekomst wel iets delen.

Als laatste vond ik het af en toe ook mentaal wel zwaar wanneer ik een paar dagen geen gewicht verloor. Ik wilde toch elke keer op de weegschaal gaan staan, ondanks dat mijn begeleider dit voorzichtig afraadde in verband met schommelingen. Je vraagt je dan af of dit betekent dat je stil gaat staan en hoe lang je nog in deze fase moet blijven. Maar dit was gelukkig elke keer van korte duur. Soms is het even doorbijten, maar uiteindelijk loont het weer! Daarbij was ik in mijn hoofd al best veel met fase drie bezig. Naar mijn idee begin je daar echt met het implementeren van je nieuwe levensstijl, dat vind ik best spannend. Tegelijkertijd kijk ik er ook ontzettend naar uit!”

Wat was het resultaat van de tweede fase zonder olie?

“Na de twee weken zonder olie is mijn BMI met 1,2 gedaald en ben ik 2,1 kg afgevallen. Gaat dus zeker de goede kant op. Ik moet zeggen dat ik blij ben te merken dat ik geleidelijk afval en niet in één keer idioot veel. Dit geeft toch bevestiging dat het verantwoord is en dat gezonde gewoontes er in lijken te slijten.”

Om af te sluiten…

Wat verbaasde je tijdens fase 2 zonder olie?

“Dat ik helemaal geen behoefte had aan een wijntje of een andere borrel toen ik naar een cabaret voorstelling ging. Daar zag ik van te voren wel tegenop, maar viel me dus alles mee.”

Heb je nog tips voor de andere Metabolic Balance deelnemers?

“Allereerst: plan uitjes waarbij je niet per se hoeft te eten of drinken. Bijvoorbeeld stand up comedy, of andere theater shows. Een escaperoom met je gezin is ook super leuk!

Daarnaast is het voor mij heel nuttig geweest om van mijn begeleider te leren hoe je voedingsetiketten moet lezen, zodat je zeker weet dat het in jouw plan past. Zo hoef je niet elke keer te twijfelen wanneer je in de supermarkt staat, scheelt veel tijd!

En nog een laatste tip: nadat ik enkele dagen in fase twee zat, ging de huid onder mijn ogen een beetje rimpelen. Mijn begeleider adviseerde me om veel water met mineralen te drinken in één keer. Het liefst tot 1 liter met Keltisch zeezout op een nuchtere maag. Het is me gelukt om 600 ml in één keer te drinken en na 2 dagen waren de rimpels weer helemaal verdwenen! Daarna heb ik er af en toe een zalfje gebaseerd op kokosolie op gesmeerd, maar het water was wel echt de truc!”

Heb je het eerste verhaal van Daniëlle gemist? Klik hier voor haar ervaring met fase 1.
Wil je verder lezen over Daniëlles ervaringen? Hier lees je de blog over fase 2 met olie.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page