Kies de juiste olie voor een gezonde levensstijl

olie

Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam » Kies de juiste olie voor een gezonde levensstijl
Tags:

Wil jij een heerlijke maaltijd op tafel zetten? Gebruik dan het juiste vet voor de verschillende manieren waarop je het eten klaarmaakt. Gebruik verzadigd vet als je een recept hebt waarin je op een hoge temperatuur gaat bakken. Gebruik onverzadigde vetten als je een dressing voor de salade maakt. Zo geef je jouw lichaam het beste van de goede eigenschappen van vetten! Lees verder voor onze tips!

  • Let op: Vermijd het sterk verhitten van onverzadigde olie, omdat waardevolle bestanddelen dan verloren gaan en er transvetten kunnen ontstaan. Vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren kun je beter alleen in koude gerechten gebruiken. Er kunnen namelijk transvetten ontstaan als je deze olie sterk verhit. Bij transvetten is de structuur van het vet veranderd en is star of hard geworden. Als het vet dan in de celwand wordt ingebouwd, wordt de celwand ook star en kan dan niet meer goed werken. Het geeft de signalen niet meer goed door en de stoffen kunnen ook minder goed door de celwand. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan.

Tip: Bak in verzadigd vet, zoals kokosolie en ghee, deze zijn namelijk hittebestendig. Giet vervolgens na het bakken, voor een heerlijk en gezonde smaak, olijfolie of andere onverzadigde olie over het gerecht. Oliën mag je gerust mengen. Probeer gerust de verschillende soorten olie uit om te ontdekken wat je lekker vindt. Er gaat een wereld voor je open!

  • Draai de dop van de fles met olie direct goed dicht als je hem hebt gebruikt! Als er licht en lucht bij de olie komt verliest het zijn kwaliteit en smaak. Het wordt ranzig, zoals we dat noemen. Dit is de reden dat de olie meestal in een donkere glazen fles zit en dat het vaak kleine flessen zijn. Zo is de olie op, voordat hij ranzig kan worden.
  • Natuurlijk koop je olie en kokosolie in glazen flessen of potten! In plastic zitten stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam. Die stoffen zijn ook nog eens in vet oplosbaar dus kunnen ze met het vet in je lichaam terecht komen.
  • Als je niet van de smaak van lijnzaadolie houdt, kun je ook het hele lijnzaad kopen. Dit doe je in een maalmachine (bijvoorbeeld een elektrische koffiemolen) en kun je bijvoorbeeld door je yoghurt doen. Zo krijg je ook veel goede omega 3-vetzuren binnen!
  • Neem zoveel mogelijk de natuurlijke producten, liefst afkomstig van biologische of (bio)dynamische teelt, waarbij ook het kokosvet niet ontkleurd of ontgeurd is. Alles zo natuurlijk mogelijk en zo min mogelijk geraffineerd.

Geniet van al het lekkere eten met goede olie: vet is tenslotte de drager van aromastoffen, met andere woorden: door vet proef je alle smaken goed. Enjoy!

In onze blog “Kies voor onverzadigde vetten” lees je waarom deze vetten zo gezond zijn.

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page