Overgewicht heeft grote gevolgen voor jouw gezondheid

overgewicht gevolgen

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Overgewicht heeft grote gevolgen voor jouw gezondheid
Tags: ,

Wanneer je overgewicht hebt betekent dit heel simpel gezegd dat er een overschot aan vet in je lichaam is opgeslagen. Hoe weet je of je last van overgewicht hebt? Aan de hand van de Body Mass Index (BMI), een index voor de verhouding tussen je gewicht en lichaamslengte, kun je zelf berekenen of je een gezond gewicht hebt. Bij een BMI vanaf 25 is er sprake van overgewicht. Je kunt jouw eigen BMI met de volgende som berekenen:

Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter) = …

In de BMI worden zowel lengte als gewicht meegenomen, maar niet de spiermassa. Daarom wordt vaak ook de taille-omtrek gemeten om een betere indruk te krijgen van de verdeling van het vet.

Maar hoe wordt overgewicht dan veroorzaakt? Overgewicht kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is je eetpatroon. Normaal gesproken zorgt je stofwisseling, onder andere met behulp van het hormoon insuline, dat wanneer je iets eet deze voeding wordt omgezet in energie, welke wordt gebruikt voor allerlei belangrijke lichamelijke functies. Hierbij moet je denken aan het reguleren van je hartslag, de werking van organen, het uitvoeren van bewegingen, het op peil houden van je lichaamstemperatuur, de opbouw van spieren, de aanleg van nieuwe bloedvaatjes, het afvoeren en verwerken van afvalstoffen en ook het verbranden van vet. Op het moment dat jij te veel voedingsstoffen binnenkrijgt kan jouw stofwisseling dit niet aan en worden deze voedingstoffen opgeslagen als vetreserves, wat leidt tot overgewicht.

Dit overgewicht oogt niet alleen aan de buitenkant ongezond, maar is dit daadwerkelijk ook. Zo is de kans op gezondheidskwalen- en problemen bij mensen met overgewicht groter dan bij mensen met een gezond gewicht. Daarbij is het zo dat de mate waarin je overgewicht hebt ook meetelt: hoe erger het overgewicht (en dus hoe hoger de BMI), hoe meer gezondheidsklachten je zult ervaren en hoe ernstiger deze kunnen zijn. Ziekten die gerelateerd zijn aan het hebben van overgewicht zijn onder meer diabetes type 2, een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, verscheidene typen kanker en gewrichtsklachten.

Hoe komen de gezondheidsklachten tot stand? Op het moment dat je overgewicht hebt, is de hoeveelheid suikers en vetten in je bloed erg hoog waardoor je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, waardoor het lastiger wordt voedingstoffen om te zetten in energie. Zo raakt jouw stofwisseling verstoord. Hierdoor verhoogt je bloedsuikerspiegel en is er een groot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Wanneer je te veel verzadigde vetten eet zal je cholesterolniveau stijgen. Zowel diabetes, een verhoogd cholesterolniveau en een hoge bloeddruk vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Je begrijpt: Je lichaam lijdt onder overgewicht en het is belangrijk hier iets aan te doen!

Gelukkig is er ook goed nieuws. Een gewichtsafname van slechts 5 procent kan al leiden tot een afname van gezondheidsproblemen. Alleen dat al zou de moeite waard moeten zijn om iets aan die overtollige kilo’s te doen, toch? Daarnaast zal je merken dat wanneer je een gezond gewicht nadert, je meer energie hebt gedurende de dag en je ‘s avonds beter zult slapen. En als bonus krijg je er een mooi, slank lijf voor terug. Wie wil dat nou niet?

Wil jij gezonder gaan leven en iets aan je overgewicht doen, maar weet je niet waar te beginnen? Lees dan onze blog ‘afvallen, hoe pak je dat aan?’ en leer hoe je voor jezelf de juiste keuze maakt tussen verschillende afvalmethoden.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page