Oorzaken, symptomen en oplossingen stress

Oorzaken symptomen oplossingen stress

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Gezondheidsklachten » Oorzaken, symptomen en oplossingen stress

Stress, we hebben het allemaal wel eens en ik heb eigenlijk nog nooit iemand horen zeggen ‘lekker he, al die stress’. Sterker nog, je kunt hier heel veel last van hebben. Niemand zou bedanken voor stress vermindering, toch? Het liefst zouden we stress helemaal stoppen!

Idealiter zou iedereen leren hoe we ons leven zo plezierig en stressvrij mogelijk kunnen leven, maar die noot heb ik helaas nog niet helemaal gekraakt…

Een vrij lastige opgave ook als je het mij vraagt, en daarom heb ik mijzelf geleerd hoe ik het beste met stress om kan gaan en wat ik er tegen kan doen. Denk hierbij voor stress aan de druk die het onderhouden van mijn onderneming, deelnemers helpen en tijd maken voor persoonlijke relaties met zich mee kan brengen.

Stress is niet leuk op het moment zelf en het kan onprettige gevolgen hebben. Maar het goede nieuws is: je kan het beheersen! Lees hieronder de top 3 van dingen die mij helpen wanneer de stress hoog komt te zitten:

1. Krachttraining
2. Dagboek bijhouden
3. Focussen op één ding tegelijk

Deze dingen helpen alle drie op een andere manier om de stress te beheersen. Heel fijn! Belangrijk is wel om te melden dat het in deze blog niet zo zeer om kortstondige stress gaat, maar met name om de langdurige variant.

Een stressreactie is de gezonde reactie van ons lichaam op gevaar. Gevaar kan van buiten ons lichaam komen, maar ook van binnenuit. Als je je huis binnenkomt en je ziet de gang in brand staan, zorgt de stressreactie in je lichaam ervoor dat je de goede kant op kunt rennen. De stressreactie zorgt ervoor dat de energie op een goede manier wordt verdeeld: naar je hersenen en je spieren om te rennen en de rest (je spijsvertering, voortplantingshormonen en dergelijke) is even niet zo belangrijk. Daar heb je sowieso niets meer aan als je dood bent. Een geweldige reactie van je lichaam, later kun je weer ontspannen als het gevaar is geweken. De stress verdwijnt weer uit je lijf.

Langdurige stress is waar we het meestal over hebben als we het over teveel stress of “overspannen” of burn-out hebben. Ons lichaam blijft te lang in de weg-ren-stand staan, zonder daadwerkelijk te rennen en daarna weer te ontspannen. Het gevaar lijkt te blijven bestaan en eeuwig te duren. Langdurige stress gaat meestal over een te lang bestaande te hoge druk: een teveel aan spanning en kost daarom erg veel energie. Om extra energie te krijgen is een van de reactie van het lichaam dat het de barrières in de darm niet meer goed bewaakt, zodat er makkelijker meer energie beschikbaar is. Geen probleem als deze situatie even duurt, maar een groot probleem als deze situatie langer bestaat. Want hierdoor krijg je een “lekkende darm” en kunnen ook zaken die eigenlijk alleen in de darm moeten blijven in je bloed terecht komen. Zo kunnen niet alleen bacteriën, maar ook voedingsmiddelen, makkelijk naar binnen en kun je intoleranties en allergieën ontwikkelen.

De trigger kan een heftige gebeurtenis zijn en dan is het logisch dat er tijd voor nodig is, voordat het lichaam weer volledig kan ontspannen. Maar wanneer de druk langer blijft bestaan zullen meer systemen in ons lichaam ontregeld raken. Ook een ontsteking is voor het lichaam gevaar en reageert daar hetzelfde op. De energie gaat dan naar het immuunsysteem in plaats van naar de spieren, die kunnen zelfs worden gebruikt om extra energie te maken. En wanneer de ontsteking te lang blijft bestaan, raken meer systemen uitgeput. Maar ook onderpresteren kan tot langdurige stress leiden, met dezelfde gevolgen.

Tot slot: de manier waarop je stress ervaart en het effect van de stresstrigger is ook afhankelijk van de draagkracht of stressbestendigheid van jezelf. Daarbij spelen je zelfbeeld en hoe bewust je bent samen met je karaktereigenschappen een rol. Als je heel gevoelig bent voor prikkels uit je omgeving, ben je vaak gevoeliger voor stress. Ook als je al vroeg in je leven met ernstige levensomstandigheden te maken hebt gehad zul je gevoeliger zijn. Dat betekent dus dat je alerter moet zijn en goed je grenzen moet bewaken en extra goed voor jezelf moet zorgen.

Wil je meer weten over de oorzaken, symptomen en oplossingen van stress en wat je er tegen kunt doen? Bekijk dan onderstaande infographic:

oorzaken symptomen oplossingen stress

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page