De voordelen van 3 wintergroenten: spruitjes, bloemkool en wortelen

wintergroenten

Blog Posts » Voedingsmiddelen » De voordelen van 3 wintergroenten: spruitjes, bloemkool en wortelen

De gure winterdagen zijn al volop in gang. En dat betekent: kou, minder daglicht en veel (verplichte) feestdagen. Kortom, we kunnen best een beetje extra energie gebruiken de komende maanden. Om jullie een steuntje in de rug te geven ben ik op onderzoek uit gegaan. Ik vond ontzettend veel heerlijke producten die je kunt gebruiken om een lekkere, typisch winterse maaltijd op tafel te zetten. Ik heb de belangrijkste voordelen van deze drie super gezonde wintergroenten voor je opgeschreven. Lees je mee?

1. Spruitjes

Ik hoor je denken: ‘Spruitjes? Weet je dat wel zeker?’. En of ik dat zeker weet. Deze kleine kooltjes zitten bomvol vitaminen en mineralen, om over smaak nog maar te zwijgen… Een kleine portie spruitjes bevat al twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine K en er zit meer vitamine C in dan in een sinaasappel. Daarnaast vind je in spruitjes vitamine A en allerlei soorten vitaminen B. En tot slot ook een goede hoeveelheid vitamine E. Ook zijn spruitjes niet vies van mineralen: de groene bolletjes bevatten onder meer ruime hoeveelheden kalium, ijzer, fosfor en magnesium en zijn ze rijk aan vezels en eiwitten.

Klik hier voor een heerlijk recept bomvol spruiten!

2. Boerenkool

Boerenkool, wie maak je er niet blij mee tijdens de koude avonden? En het is ook nog eens super voedzaam. Boerenkool is zelfs één van de meest voedingsstofrijke producten die er bestaan. Naast de gangbare voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, bevat boerenkool tal aan andere bouwstoffen. Een voorbeeld zijn antioxidanten. Boerenkool vertegenwoordigd een geheel scala van deze stoffen, die onder andere een positieve werking kunnen hebben op een hoge bloeddruk, ontstekingen in het lichaam of depressieve klachten. Heb je al eens boerenkoolstamppot met zoete aardappel geprobeerd? Een aanrader!

Lees hier het recept voor een gezonde Mexicaanse boerenkoolsalade!

3. Wortelen

Hebben jullie wel eens iemand horen zeggen dat je van worteltjes eten beter kunt zien? Geloof het of niet, maar dit is geen grapje! Ik zal je vertellen waarom. In wortels zit een relatief hoge concentratie betacaroteen. Dat is een stofje dat in combinatie met bijvoorbeeld vette vis of walnotenolie, in je lichaam omgezet wordt in vitamine A. Een deel hiervan wordt vervolgens omgezet in rodopsine. Een moeilijk woord voor een stof die er voor zorgt dat jij beter kunt zien als het donker is. Hartstikke handig wanneer het vroeg donker wordt dus! Daarnaast bevatten wortels veel vezels. Vezels hebben een verlagend effect op je cholesterolniveau, wat op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Probeer worteltjes dus eens wat vaker op het menu te krijgen!

Via deze link delen we een recept met je hoe je wortel lekker kunt verwerken in je ontbijt!

Alle drie zijn het groenten waar je genoeg mee kunt variëren in recepten. Welke van deze drie super gezonde wintergroenten is jouw favoriet en zet je vanavond direct op tafel? Laat het weten in een reactie, en eet smakelijk natuurlijk!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page