Lukt afvallen niet? Voorkom deze 5 valkuilen

afvallen niet lukt

Blog Posts » Overgewicht & Gezondheidsklachten » Oorzaken & Aanpakken Overgewicht » Lukt afvallen niet? Voorkom deze 5 valkuilen
Tags:

Afvallen kan heel lastig zijn en niet iets dat je, net als (flink) aankomen, in enkele weken doet. Omdat het vaak een lange(re) periode betreft, is het niet gek dat het niet in één keer lukt. Je streefgewicht behalen gaat met vallen en opstaan. Om je een steuntje in de rug te geven staan in deze blog de vijf belangrijkste en meest voorkomende valkuilen bij afvallen én vertel ik je hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

De vijf belangrijkste en meest voorkomende valkuilen bij het afvallen:

 1. Te snel resultaat willen

  Afvallen is niet iets wat je van de ene op de andere dag overkomt. Net zo goed als dat het gewicht er niet plotseling aan is gekomen, zal die 15 kilo er ook niet volgende maand zomaar af zijn. Beter is dan ook om het niet alleen als afvallen en iets tijdelijks te zien, maar meer als een echte keuze voor gezondheid en je goed voelen. Blijf realistisch en stel doelen op die je op een verantwoorde manier kunt behalen. Dat voorkomt teleurstelling en zorgt voor een grotere kans op succes.

 2. Een slechte voorbereiding

  Zoals eerder gezegd gaat afvallen niet om enkele weken. Een succesvol resultaat bereik je door een nieuwe levensstijl te implementeren. Dat doe je niet 1,2,3 en daarom is een goed begin het halve werk. Onderdeel van een goede voorbereiding is bijvoorbeeld het opruimen van je keukenkastjes, zorgen dat je agenda niet staat vol gepland met sociale uitjes waarbij veel (ongezond) gegeten en gedronken wordt en dat je de tijd hebt om te koken. Het is ook goed om je familie en vrienden in te lichten, zodat zij je kunnen steunen wanneer je daar behoefte aan hebt. In deze blog geven we extra tips weg op het gebied van voorbereiding, doe er je voordeel mee!

 3. Verleidingen op de loer

  Verleidingen om je heen kunnen het afvallen ontzettend lastig maken. Gek is dat echter niet, per dag maak je ontzettend veel onbewuste keuzes qua eten. Gelukkig hoef je hierdoor niet bij de pakken neer te gaan zitten, want ook verleidingen kun je te boven komen! Discipline en routine spelen hierin een belangrijke rol. Het goede nieuws is, dat uit onderzoek is gebleken dat discipline niet enkel genetisch bepaald is, je kunt het trainen. Een trucje hiervoor is het hanteren van levensstijl regels. Gezonde gewoontes aanleren maken het implementeren van een nieuwe en gezonde levensstijl veel makkelijker. Je hoeft niet bang te zijn dat het aanleren van nieuwe gewoontes jaren duurt. Uit onderzoek van Phillippa Lally is namelijk gebleken dat je gemiddeld na 66 dagen een nieuwe gewoonte aanleert.

 4. Beginnen zonder kennis

  Vaak beginnen mensen van de ene op de andere dag met afvallen op eigen houtje. Bijvoorbeeld door het volledig elimineren van bepaalde voedingsstoffen. Maar wanneer je dit zomaar doet zonder je er in te verdiepen doe je jouw lichaam te kort en is het uiteindelijk ongezond voor je. Je lichaam heeft namelijk een variatie aan voedingsmiddelen nodig! Let ook op bij dieetpillen en afslankpoeders, in sommige gevallen zijn de stoffen die verwerkt zijn in deze producten zelfs schadelijk voor je lichaam. Je lichaam is een ingewikkeld instrument waar hele studies aan vooraf gaan om te begrijpen hoe processen in je lichaam werken. Belangrijk is om informatie in te winnen voordat je allerlei dingen met je lichaam gaat uitproberen.

 5. Onvoldoende nachtrust

  Wanneer een onrustige nacht meer regel dan uitzondering is, kan dit het afvallen negatief beïnvloeden. Wanneer je niet voldoende slaapt kan het lichaam onvoldoende herstellen en wordt de hormoonhuishouding negatief beïnvloed. Je hebt eigenlijk te weinig energie om de dag goed door te komen en je lichaam vraagt dan als het ware om snelle koolhydraten om zich weer goed te voelen. De bekende vicieuze cirkel is daarmee gestart, want de snacks verzadigen niet, je bent kort daarna weer moe, wil weer wat eten en zo verder… Ga dus gewoon naar bed als je moe bent, ook al is het nog vroeg. Houdt het vermoeide gevoel alsnog aan? Bespreek het dan met je huisarts of ga naar een orthomoleculaire- of natuurgeneeskundige therapeut.

Durf jij jezelf kritisch onder de loep te nemen? Check of de bovengenoemde vijf valkuilen bij afvallen op jou van toepassing zijn. Is dat het geval? Pas dan deze tips toe. Samen met een nieuwe dosis goede moed weet ik zeker dat het je zal lukken om bewust af te vallen. Klik hier voor een informatieve blog over hoe je afvallen het beste kunt aanpakken.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page