Bloemkoolcouscous met pompoen en abrikozen
Bloemkoolcouscous met pompoen en abrikozen
Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!
Recepten als e-bookHet kan soms lastig zijn om keer op keer weer een gezonde maaltijd te verzinnen, maar niets in minder waar! Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk zelf couscous maken, niet op basis van tarwe maar op basis van bloemkool. Couscous van groente dus, hartstikke voedzaam. Al eerder deelde ik hier een recept van bloemkoolcouscous, of allerlei varianten op groenterijst, maar vandaag gooien we het over een andere boeg: bloemkoolcouscous met pompoen. Flink wat kruiden en gedroogde abrikozen als sterke smaakmakers en we garen de bloemkoolcouscous in zelfgemaakte groentebouillon. Klinkt heerlijk toch? Lees gauw verder hoe je dit groente feest bereidt:
Ingrediënten:
✓ 1 portie groente: voornamelijk bloemkool en (fles)pompoen, aanvullen met rode ui
Alternatief voor pompoen: zoete aardappel
✓ 1 teen knoflook
✓ 2 el kokosolie
✓ scheut groentebouillon (of maak zelf bouillonpoeder)
✓ ½ tl gemalen komijn
✓ ¼ tl gemalen koriander
✓ ¼ tl kaneel
✓ rasp van ¼ citroen
✓ 1 portie gedroogd fruit: abrikozen (dat is 1/3 deel van een portie verse abrikozen)
✓ peper en zout
✓ handje verse koriander (garnering)
✓ schijfje citroen (garnering)
Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.
Extra
✓ handje pompoenpitten (fase 3)
✓ handje zonnebloempitten (fase 3)
✓ keukenmachine
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en draden binnenin en snijd de pompoen in stukjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm.
- Smelt 1 el kokosolie (indien nodig) en smeer de pompoenblokjes in met kokosolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven.
- Snijd de bloemkool in roosjes en maal fijn in de keukenmachine tot kleine korrels, ter grootte van couscous.
- Pel en snipper de ui. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en bak hierin de ui op middelhoog vuur tot deze zacht en glanzend is, zo’n 5 tot 6 minuten.
- Verwarm tegelijkertijd in een andere koekenpan wat kokosolie op hoog vuur en voeg de bloemkoolcouscous toe. Schep om zodat alle bloemkool met kokosolie bedekt is en giet er dan een scheut bouillon bij. Doe de deksel op de pan en laat de bloemkoolcouscous gaar stomen. Indien nodig voeg je halverwege nog een scheut bouillon toe, maar let op dat het niet te nat wordt, dan wordt de couscous zompig. Haal de pan van het vuur als de bloemkoolcouscous gaar is en giet een eventueel overschot aan vocht uit de pan.
- Als de pompoen klaar is kun je de zonnebloempitten en/of pompoenpitten even in de nog warme oven roosteren. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
- Pers de knoflook en doe deze samen met de kruiden en de pompoen bij de ui in de pan en bak deze enkele minuten mee op laag vuur, zo’n 3 minuten.
- Voeg vervolgens de bloemkoolcouscous, citroenrasp, zonnebloem- en/of de pompoenpitten, abrikozen en peper en zout naar smaak toe en meng alles er goed door elkaar.
- Serveer als laatste met een vers citroenschijfje en wat verse koriander.
Ruikt goed he? Zelf vind ik dit recept echt een goede ontdekking en doet het me denken aan mijn vakantie in Marokko enkele jaren geleden. Zoveel geuren en smaken die perfect samenkomen, en dat met bloemkoolcouscous. Wie had dat gedacht… Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent als ik over deze bloemkoolcouscous met pompoen.