Echte Italiaanse ossobuco met gremolata
Echte Italiaanse ossobuco met gremolata
Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!
Recepten als e-bookAls er een recept is dat ik heb onthouden van mijn laatste vakantie in Italië, dan is het wel ossobuco. Ossobuco is een traditioneel Italiaans recept: gestoofde kalfsschenkel in groentesaus. Er bestaan verschillende varianten, vandaag maken we die met tomatensaus. Heerlijk! Ik durf zonder twijfel te garanderen dat dit Italiaanse ossobuco recept voor iedereen een feestje is, zeker met een heerlijk frisse gremolata. Ik zal er verder geen woorden aan vuil maken, we gaan direct beginnen! Lees hieronder het recept voor Italiaanse ossobuco:
Ingrediënten:
✓ 1 portie eiwit: kalfsschenkel (ossobuco)
✓ 1 portie groente: voornamelijk tomatenblokjes, wortel en selderij, aanvullen met ui en 1 el pure tomatenpuree (suikervrij)
✓ ½ stuk roggeknäckebröd (of ½ el roggemeel) (alternatief: boekweitmeel)
✓ 1 teen knoflook
✓ 150 ml runderbouillon
Alternatief: zelfgemaakte groentebouillon (of maak zelf bouillonpoeder)
✓ 1 el kokosolie
✓ 1 el extra vierge olijfolie (garnering)
✓ 1 takje tijm
✓ peper en zout
Gremolata
✓ 1 flinke hand verse platte peterselie
✓ rasp van ½ limoen (let op, dit is van je fruitportie)
✓ 1 teen knoflook
Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.
Extra
✓ keukenmachine
✓ eventueel: slow cooker
Alternatief: stoofpan en sudderplaatje
Bereidingswijze:
- Maal het stuk roggeknäckebröd zeer fijn in de keukenmachine, of gebruik roggemeel. Bestrooi de kalfsschenkel met het gemalen knäckebröd, zodat alle kanten hiermee zijn bedekt.
- Verwarm de kokosolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kalfsschenkel aan beide kanten ongeveer 3 minuten, totdat deze bruin kleurt.
- Snijd ondertussen de ui, wortel en selderij. Pers de knoflook uit.
- Haal het vlees uit de pan en leg het apart op een bordje. Draai het vuur niet uit.
- Voeg de ui, wortel, selderij en knoflook toe aan de pan en bak tot de ui glazig wordt. Blus af met een flinke scheut bouillon.
- Breng het geheel aan de kook op hoog vuur en laat het vocht indikken, ongeveer 2 minuten.
- Breng het geheel over in de slow cooker.
Heb je geen slow cooker? Met een stoofpan kan het zeker ook. Zet de stoofpan dan op een sudderplaatje op het kleinste vuur, om de hitte goed over de pan te verdelen. - Voeg het kalfsvlees, tomatenblokjes, tomatenpuree, overige bouillon en tijm toe. Roer het geheel goed door elkaar. Zet de slow cooker op laag en laat het ongeveer 4 uur zijn werk doen.
Of: zet de stoofpan op een sudderplaatje op laag vuur en laat ongeveer 4 uur sudderen. Roer af en toe om. - Check of het vlees gaar is door een stukje doormidden te snijden. Als het vlees zacht en mals is, is het gaar. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
- En dan nu de gremolata. Snijd de peterselie fijn, rasp de limoen en pers de knoflook. Mix goed door elkaar.
- Serveer de kalfsschenkel met de saus (het stoofvocht) en gremolata. Garneer met olijfolie.
Het vergt wat geduld die Italiaanse ossobuco, maar dan heb je ook wat: een van de lekkerste Italiaanse stoofgerechten die ik kan bedenken.