terug
terug

Gekruide pijl(staart)inktvis met courgette

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookInktvis moeilijk te bereiden? Welnee! Met dit recept voor gekruide pijl(staart)inktvis met courgette en de lekkerste smaakmakers laat ik je zien dat het bereiden en koken van inktvis een koud kunstje is. De inktvis mag dan het woord vis in zijn naam hebben, de pijl(staart)inktvissen behoren volgens de indeling van de natuur niet tot de vissen, maar tot de weekdieren. Binnen het voedingsplan zijn het schelpdieren en kunnen ze gegeten worden waar er vis als eiwit wordt aangegeven. Inktvis heeft niet zo’n vissige smaak als wat je normaal gesproken van een stuk zalm of tonijn gewend bent. Je kunt er dan ook hele andere gerechten mee maken en veel variëren. Benieuwd geworden naar het recept voor gekruide verse inktvis? Je leest het hieronder:

Maar voordat we beginnen een stapsgewijze uitleg hoe je pijl(staart)inktvis schoonmaakt. Je kunt inktvis ook klaar-voor-gebruik kopen, maar daar hangt een vrij hoog prijskaartje aan, ik doe het daarom liever zelf.

 1. Was de inktvis goed, zowel van binnen als van buiten. De pijlstaartinktvis heeft weliswaar niet zoveel inkt als de sepia, maar goed spoelen onder de kraan is echt nodig!
 2. Trek met een draaiende beweging de kop met de tentakels samen met de ingewanden uit de vis. Doe dit voorzichtig, zodat echt alles eruit komt en je verder niets aan het eetbare deel van de inktvis stuk maakt.
 3. Snijd vervolgens vlak boven de ogen de tentakels van de kop af.
 4. In de tentakels zit een harder deel, dat is de bek. Dat druk je naar boven zodat je de harde bek makkelijker tussen de tentakels weg kunt halen. Deze gooi je weg.
 5. Verwijder de harde staaf (membraan) uit de rug van het lijf. Ook deze gooi je weg.
 6. Over het lijf zit een paars velletje, die pel je eraf (onder de kraan).
 7. Spoel het lijf en de tentakels nogmaals goed af en dep droog met keukenpapier. Klaar!

Tip: pijlstaartinktvis is de enige vis die zachter wordt als je hem klaarmaakt nadat je hem hebt ingevroren!

Ingrediënten:

1 portie eiwit: pijlstaartinktvis (het lekkerste van de markt!)
1 portie groente: courgette
sap van ½ citroen (let op, dit is onderdeel van je fruitportie)
1 teen knoflook
2 el verse peterselie
½ chilipeper
1 el kokosolie
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Extra

eventueel: keukenmachine

Bereidingswijze:
 1. Pers de knoflook en doe deze samen met wat peper en peterselie in een keukenmachine of snijd alles met een mes fijn.
 2. Verwarm een grillpan op hoog vuur. Schaaf ondertussen dunne plakken van de courgette. Dit kan het beste met een kaasschaaf, zodat de plakken niet té dun worden.
 3. Als de grillpan goed heet is, gril je de courgette aan beide kanten tot ze mooie grillstrepen hebben. Haal de pan van het vuur en zet opzij.
 4. Verwarm de kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe het peterselie-knoflook mengsel in de pan en bak 1 minuut.
 5. Voeg vervolgens de inktvis toe aan de pan en bak deze al omscheppend 4 a 5 minuten mee.
 6. Voeg de courgette toe aan de pan en laat het geheel opwarmen.
 7. Blus af met het citroensap en breng op smaak met peper en zout.

Eet-ze! Het schoonmaken van inktvis kost de eerste keer wat tijd, maar hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt. Ik vind pijl(staart)inktvis echt een verrijking in mijn recepten.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page