terug
terug

Gezonde dressings voor iedere salade

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookDe dagen worden steeds warmer en de tijd van het ’s avonds lekker buiten in de tuin eten lijkt nu toch echt dichtbij te komen. Tijdens deze warme dagen vind ik het altijd een goed idee om een heerlijke frisse salade voor mijzelf te maken, met verse groente, kruiden en een passende dressing. In de winkels vind je tegenwoordig veel verschillende soorten dressings, maar helaas zitten deze vaak vol met toegevoegde suikers en onnodige kleur- en smaakstoffen. Veel gezonder (en véél lekkerder!) is om je eigen dressing te maken. ‘De dressing maakt de salade’ zeg ik wel eens. Daarom wijden we het recept van vandaag aan gezonde dressings voor iedere salade.

Met de voorbeeld-dressings hieronder hopen we je goed op weg te helpen. Maar aan het einde geven we je ook wat tips om eigen combi’s te maken.

  1. Vinaigrette (basisdressing)
Ingrediënten:

2 el olijfolie
1 el appelazijn of balsamicoazijn
1 tl citroensap (let op, dit is onderdeel van je fruitportie)
1 tl mosterd (suikervrij, anders mosterdzaad gebruiken)

Mix de ingrediënten goed door elkaar.

  1. Avocadodressing
Ingrediënten:

1/3 avocado
1 el verse peterselie
1 tl appelazijn
peper en zout

Pureer alle ingrediënten bij elkaar tot één glad geheel in de keukenmachine of met een staafmixer.

  1. Japanse dressing
Ingrediënten:

2 el olijfolie
3 el sojasaus
1 el balsamicoazijn
2 tl wasabi
1 tl limoensap (let op, dit is onderdeel van je fruitportie)

Mix de ingrediënten goed door elkaar en klaar!

Wil jij graag je dressing helemaal zelf samenstellen? Wij hebben alvast een lijst van allerlei ingrediënten die je goed zou kunnen gebruiken op een rijtje gezet. Voordat we beginnen hier nog enkele tips voor het bereiden van gezonde dressings:

  • Zorg dat je van te voren weet voor welk gerecht je een dressing gaat maken, of in ieder geval in welke richting je moet denken. Ga je voor een Italiaanse salade? Daar past een mix van olijfolie, balsamicoazijn en oregano goed bij. Of bijvoorbeeld Mexicaans, dan is een dressing van limoensap en koriander een aanrader.
  • Proef je dressing altijd voordat je ‘m over je salade schenkt. Maar doe dit niet alleen met je vinger of een lepel, maar altijd met een blaadje sla of een ander ingrediënt uit je salade. Zo proef je echt hoe de combinatie gaat smaken.
  • Gebruik je gedroogde kruiden? Zorg dan dat je de dressing enkele uren (2) voor de maaltijd al maakt. Gedroogde kruiden hebben wat langer de tijd nodig om hun smaak goed af te geven.
  • Het is extra lekker als je de dressing pas op het allerlaatste moment over je salade sprenkelt. De zure componenten in een dressing kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw sla slap en zompig wordt na enige tijd.
  • Als laatste werkt het voor het maken van een dressing het beste om alle ingrediënten in een potje te stoppen in flink te schudden, in plaats van in een kommetje te roeren.

De basis ingrediënten van een dressing zijn ¾ deel olie, ¼ deel zure vloeistof, kruiden en soms ook groente. En vergeet niet op smaak te brengen met peper en zout, allebei lekker vers uit de molen. Leef je uit!

Ingrediënten gezonde saladedressingsZo, hier kun je denk ik wel even mee vooruit. Geniet van deze gezonde dressings!

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page