Gezonde groenterijst in zeven variaties

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookHet is tegenwoordig in alle supermarkten te krijgen: groenterijst. Bovendien geven steeds meer recepten je de optie om groenterijst te gebruiken in plaats van normale rijst. En dat is maar goed ook, het is de perfecte manier om voldoende groente in je maaltijd te verwerken én het heeft meer smaak dan gewone rijst.

Zoals ik al even aanstipte kun je van veel verschillende soorten groenten rijst maken. De meest bekende zijn die van bloemkool en broccoli, maar ook pompoen, zoete aardappel, wortel en bietjes doen het goed. Hoe je de rijst voorbereidt is voor elke soort hetzelfde, de kooktijd daarentegen is bij hardere groente iets langer. Let op:

Ingrediënten:

1 portie groenten: broccoli/bloemkool/pompoen/zoete aardappel/wortel/bietjes/courgette
Eventueel: 1 el kokosolie

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Extra

Optie: blokrasp
Optie: keukenmachine
Optie: stoommandje

Bereidingswijze:
  1. Was de door jou gekozen groente.
  2. Je kunt de groenten op twee manieren tot kleine rijstkorrels maken. Ouderwets door met grove stukken groenten over een blokrasp heen en weer te schaven. Je krijgt hierdoor echt prima kleine rijstkorrels, maar dit duurt wel wat langer.
    De andere manier is sneller en iets veiliger: met de keukenmachine. Hier zit vaak een raspschijf bij, maar ook met de gewone mesjes lukt het prima. Doe de stukken groente in de keukenmachine en laat malen totdat de korrels klein genoeg zijn.
  3. Vervolgens het klaarmaken van de rijst. Ook dat kan op meerdere manieren!

A: Met een stoommandje ben je zo klaar. Leg onderin een laagje keukenpapier en doe daar de groenterijst (met olijfolie) bovenop. Stoom klaar in ongeveer 5 minuten. That’s all! Nu heb je heerlijk stomende rijst. Let op: gebruik je hardere groente zoals wortel of pompoen? Houdt dan 1 of 2 minuten extra aan.

B: Breng water aan de kook in een pan en kook de rijst in 1 à 2 minuten gaar. Doordat de groenterijstkorrels zo klein zijn is het heel snel klaar. Gebruik je hardere groenten zoals wortel of pompoen? Verleng de kooktijd dan met nog één minuut. Giet de groente rijst direct af, anders wordt het pappig.

C: Verhit wat kokosolie in een wok en bak de rijst 2 à 3 minuten op hoog vuur.

Klaar! En het fijne is, gezonde groenterijst kun je in tal van recepten gebruiken als vervanger van gewone rijst.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page