terug
terug

Gezonde pompoenlasagne met spinazie-ricotta saus

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookLasagne zonder lasagnebladen? Zeker weten! Ik maak dit recept voor gezonde pompoenlasagne best vaak als ik thuis eters krijg. En er nog nooit iemand geweest die het pastadeeg miste. Deze vegetarische lasagne zit júist vol smaak, omdat de lasagnebladen zijn vervangen door dunne plakken pompoen. De gegrilde paprikasaus en de spinazie-ricottasaus maken deze gezonde pompoenlasagne helemaal af. Oké, het kost wel wat tijd en moeite, maar je kunt de maaltijd helemaal van te voren klaarmaken. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven op te warmen. Kun jij gezellig met je gasten kletsen! Benieuwd naar het recept? Ik heb het hieronder voor je opgeschreven:

Ingrediënten:

½ portie groente: flespompoen
Alternatief: courgette, gele biet
handje verse basilicum (garnering)
1 el extra vierge olijfolie
peper en zout

Gegrilde paprikasaus

¼ portie groente: gegrilde/geroosterde paprika uit pot (voor gebruik goed afspoelen) en tomaat
1 scheut water
1 laurierblad
1 el olijfolie
1 teen knoflook
verse peper en zeezout

Spinazie-ricottasaus

¼ portie groente: voornamelijk spinazie, aanvullen met rode ui
1 portie eiwit: ricotta
1 el olijfolie
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Extra

Parmezaanse kaas (fase 3)
zeef of vergiet

Bereidingswijze:
 1. Verwarm de oven voor op 200º
 2. Begin met de gegrilde paprikasaus. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, pers de knoflook en fruit deze kort aan, ongeveer 1 minuut.
 3. Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en voeg samen met een scheut water en het laurierblad toe aan de pan. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat op laag vuur, zonder deksel, 20 minuten door sudderen, tot het lekker indikt.
 4. Snijd de afgespoelde gegrilde paprika’s in dunne repen en voeg deze toe aan de pan. Laat op temperatuur komen en vis het laurierblad eruit. Draai het vuur uit en zet apart met een deksel op de pan.
 5. Dan nu de spinazie-ricottasaus. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Snipper ondertussen de ui en voeg deze toe aan de pan. Bak de ui ongeveer 2 à 3 minuten.
 6. Voeg de spinazie hand per hand toe en wacht tot het geheel een beetje geslonken is.
 7. Doe de inhoud van de pan vervolgens in een zeef of vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
 8. Meng de spinazie door de ricotta (en eventueel Parmezaanse kaas als je in fase 3 zit) en breng op smaak met peper en zout.
 9. En de pompoenlagen niet te vergeten natuurlijk; neem het stuk flespompoen en verwijder de schil. Snijd vervolgens, eventueel met een dunschiller, flinterdunne plakken van de pompoen, ongeveer 2 tot 3 mm dik.
 10. Verdeel een deel van de gegrilde paprikasaus over de bodem van een ovenschaal en beleg deze met wat plakken pompoen. Besmeer deze met een deel van de spinazie-ricottasaus. Hier bovenop komt weer een laag pompoen.
 11. Herhaal de procedure nogmaals totdat de verschillende vullingen op zijn. Eindig met een laag gegrilde paprikasaus.
 12. Schuif de ovenschaal in de oven en laat het geheel garen in ongeveer 50 minuten. Zit je in fase drie? Verdeel dan nog een handje Parmezaanse kaas over het geheel als je dat lekker vindt. Tip: begint de bovenkant al snel te verkleuren? Dek deze dan (losjes) af met aluminiumfolie.
 13. Snijd ondertussen de basilicum fijn en maal wat verse grove peper en zeezout.
 14. Haal de lasagne uit de oven wanneer deze gaar is en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Verdeel de basilicum en peper en zout als garnering over de lasagne.

En dan kun je nu eindelijk genieten! Het kost even wat tijd, ik weet het, maar geef toe: dit recept voor gezonde pompoenlasagne is het werk dubbel en dwars waard!

Houd je nou niet zo van pompoen of staat het niet in jouw plan? Dan kun je bijvoorbeeld ook courgette of (gele) biet gebruiken. Het maakt de smaak behoorlijk anders, maar zeker zo lekker.

Wil je hierna graag een toetje eten? Kies dan een toetje met hetzelfde eiwit, in dit geval ricotta. Verdeel dan wel de portie ricotta over de beide gerechten. Gebruik dan bijvoorbeeld ¾ deel van de eiwitportie voor dit recept en ¼ deel voor het toetje.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page