terug
terug

Zelfgemaakte ghee: Indiase boter

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookOp allerlei websites en blogs duiken steeds meer gezonde alternatieven voor zo goed als alles op. Zo ook voor roomboter: ghee. “Ghee?” hoor ik je zeggen, “Wat is dat?”. Aziatische geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, betekent dat de eiwitten eruit zijn gehaald. Zo blijft puur en alleen het vet over. Ghee is de Indiase variant van geklaarde boter. Het verschil is dat bij ghee het kookpunt veel hoger ligt, waardoor het vocht wordt uitgekookt. Bij normale geklaarde boter scheid je het vocht en vet met de hand. Door deze lange verhitting krijgt ghee een meer nootachtige smaak, in plaats van een volle romige smaak. Het is dus maar net wat je lekker lijkt en vindt passen bij jouw gerecht.

Leuk om te weten: ghee bestaat naast vet vooral uit vitamine A, E en D, zeker gezond dus. Bovendien bevatten de vetten in ghee relatief lange vetzuurketens. Deze ketens kunnen door de lever makkelijk worden verwerkt. Dit zorgt voor een optimale verbranding in plaats van dat de ghee als vet in je lichaam wordt opgeslagen, dubbel goed! Klaar voor het recept? Lees gauw verder.

Ingrediënten:

500 gr roomboter

Extra

kaasdoek

Bereidingswijze:
  1. Snijd de boter in 4 tot 5 stukken.
  2. Verwarm de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Roer de boterstukken goed, zodat het langzaam smelt zonder dat de boter verkleurd.
  3. Verhoog het vuur iets wanneer de boter helemaal gesmolten is en laat het sudderen. Er vormt zich nu een laag wit schuim op het oppervlak.
  4. Zodra het hele oppervlak bedekt is, zet je het vuur zo klein mogelijk en roer je het geheel één keer door.
  5. Kook de boter ongeveer 40 tot 50 minuten (zonder deksel!) en roer niet. Wacht tot de bodem lichtbruin is en de boter een heldere kleur heeft.
  6. Giet de boter door een zeer fijne zeef en vervolgens door een kaasdoek. Alle vaste stukjes moeten verwijderd worden uit de ghee, zodat deze niet ranzig wordt. De ghee moet volledig helder zijn.
  7. Laat de ghee in de koelkast afkoelen en stollen.

Je zelfgemaakte Aziatische geklaarde boter/ghee is nu klaar voor gebruik! Heerlijk om hier een stukje vlees in te braden bijvoorbeeld, in plaats van in kokosolie of olijfolie. Maar ook groentegerechten gaan goed samen met ghee.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page