terug
terug

Griekse ovenschotel met gegrilde groenten: Briam

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-book



Vandaag staat Briam op het menu. Briam? Ja, Briam! Nog nooit van gehoord? Dan is vandaag een goede dag om deze heerlijke Griekse ovenschotel met gegrilde groenten eens te ontdekken. Het recept is van Griekse oorsprong maar je kunt het maken met alle groenten die je maar kunt bedenken. Hartstikke handig wanneer je je koelkast eens goed wilt legen en opruimen. In Griekenland serveren ze briam als bijgerecht maar ook als hoofdgerecht. Met name peterselie en een goede olijfolie zorgen voor de heerlijke smaak. De verschillende groenten nemen gedurende de tijd dat het in de oven staat de smaak van de olijfolie volledig tot zich, zo ontstaat er echt een super smaakvol gerecht. En het is ook nog eens ontzettend makkelijk. Hieronder staat precies wat je nodig hebt en hoe je het bereidt:

Ingrediënten:

1 portie groente (bijvoorbeeld: artisjok, aubergine, courgette, wortel) rest aanvullen met rijpe tomaat en rode ui
citroensap (let op, dit is onderdeel van je fruitportie) (Geen citroen op je lijst? Geen probleem, de schil mag je altijd gebruiken als smaakmaker)
1 teen knoflook
peper en zout
4 el olijfolie (tip: neem een Griekse variant met veel smaak)
1 tl oregano
1 tl tijm
1 hand verse peterselie (fijngehakt)
1 portie feta

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  2. Was en snijd de aubergine in ronde plakken en bestrooi deze vervolgens met zout. Laat dit ongeveer 20 minuten intrekken op keukenpapier.
  3. Ondertussen kun je de andere groenten in stukken snijden en in een ovenschaal door elkaar mixen.
  4. Dep de aubergines goed af met keukenpapier en snijd de plakken in tweeën of in vieren en voeg deze ook toe aan de ovenschaal.
  5. Mix nu ook de olijfolie, peper (zout) en kruiden erdoor. Voeg als laatste het citroensap toe. Voeg een laagje water toe van ongeveer 1,5 cm.
  6. Bak de groenten in de voorverwarmde oven tot deze lekker zacht zijn, ongeveer 1 tot 1,5 uur. Zorg dat je de groenten enkele keren omroert.
  7. Doe de oven uit en laat de ovenschaal nog tien minuten in de oven staan met de deur op een kier.

Zo simpel is het! Een heerlijk gezonde Griekse ovenschotel met gegrilde groenten staat zó op tafel. Wil je nog een eiwitportie toevoegen aan deze maaltijd? De Grieken doen en graag feta overheen. Wil je dit ook doen? Voeg de feta dan de laatste 25 minuten toe in de ovenschaal of doe het aan het eind koud er over.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page