Hollandse linzensoep met wortel en ui

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Het is weer herfst. Tijd voor een stevige en verwarmende soep. Deze Hollandse linzensoep is een echte herfstsoep, vol van smaak en lekker vullend. Je kunt de dikte van de soep makkelijk aanpassen door meer of minder bouillon toe te voegen, zodat je het geheel naar wens kunt bereiden. Bovendien zijn linzen oergezonde peulvruchten die een goede werking op jouw lijf en gezondheid hebben. Ik zou zeggen: ga gauw aan de slag en laat vooral weten of je net zo van deze soep hebt genoten als ik dat altijd doe!

Ingrediënten:

1 portie eiwit: bruine linzen (gebruik je peulvruchten uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af voor gebruik. Gebruik je gedroogde linzen? Kijk dan op de verpakking hoe lang ze moeten weken en koken. Rode linzen kunnen namelijk gelijk worden gebruikt, maar dat geldt niet voor de andere soorten. Kook ze altijd in ruim water. Kook ze voordat je ze toevoegt aan het recept.)
Alternatief: rode, gele of groene linzen.
1 portie groente: voornamelijk wortel, aanvullen met ui en 1 el pure tomatenpuree.
1 teen knoflook
300 ml zelfgemaakte groentebouillon (of maak zelf bouillonpoeder)
2 takjes verse tijm
½ laurierblad
1 el kokosolie of ghee
1 el verse peterselie (garnering)
geraspte verse gember
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Extra

staafmixer

Bereidingswijze:
  1. Pel en snipper de ui en snijd de wortel in plakjes.
  2. Verwarm de kokosolie of ghee in een hoge pan en bak de ui en wortel enkele minuten op laag vuur.
  3. Pers de knoflook en voeg deze toe aan de pan en bak ongeveer 1 minuut mee met de ui en wortel.
  4. Voeg tomatenpuree en 50 ml bouillon toe en kook tot het vocht grotendeels is verdwenen.
  5. Doe de linzen, rest van de bouillon, peper en zout, laurier en tijm in de pan en breng het geheel aan de kook. Gebruik je linzen uit pot of blik? Dan hoef je het alleen op te warmen. Gebruik je gedroogde linzen, kook het geheel dan nog ongeveer 30 minuten, tot de linzen gaar en zacht zijn (kijk op de verpakking voor de kooktijd).
  6. Verwijder de takjes tijm en het laurierblad en pureer de soep tot een glad geheel met de staafmixer.
  7. Bepaal zelf of je de soep wat dikker of dunner wilt en voeg indien nodig wat bouillon (of water) toe. Garneer als laatste met wat verse peterselie. En as je de soep extra verwarmend wil maken doe dan in elke kom ook wat geraspte verse gember.

Klaar en genieten maar! Nu de dagen toch wat grauwer en kouder beginnen te worden, is zo’n verwarmend soepje zo’n slecht idee nog niet!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page