Kerstdiner – hert met rode biet en jeneverbes

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookWe gaan gewoon nog even door met de luxe recepten, want ook bij het kerstdiner hoort iets speciaals: in de oven gegaard hertenvlees met rode kool en jeneverbes. Hoe klassiek wil je het hebben? Hertenvlees bevat veel eiwitten, goede omega 3-vetzuren en weinig vet. En… door het langzaam in de oven te garen blijft het heerlijk mals. Bovendien vraagt dit kerstdiner met hert minimale voorbereiding, terwijl het eindresultaat toch heel bijzonder is. Fijne kerst!

Ingrediënten:

1 portie hert (heupstuk)
⅔ portie rode biet, geschild en in partjes gesneden
⅓ portie sjalot, geschild en gehalveerd
250 ml zelfgemaakte groentebouillon (of maak je eigen bouillonpoeder)
4 takjes tijm
1 laurierblad
3 jeneverbessen
1 el balsamicoazijn
1 el ghee
peper en Himalaya zout, naar smaak

Gebruik de porties vermeld in jouw voedingsplan.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en zet een koekenpan op hoog vuur.
  2. Wrijf de ghee op het met zout en peper bestrooide hertenvlees, doe het vlees in de pan en schroei het aan alle kanten goed dicht. Haal het hertenvlees uit de pan en zet apart.
  3. Doe de rode biet en sjalot in een ovenschaal en maak een bedje van groenten.
  4. Verdeel de tijm, laurier en jeneverbessen over de ovenschaal en voeg het aangebraden hertenvlees toe.
  5. Giet de groentebouillon en de balsamicoazijn over het hert in de ovenschaal en plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
  6. Rooster het hertenvlees en de groenten 20 minuten. Let wel op: als je een groter stuk hert neemt, moet het ook langer in de over staan. Zorg ook dat er voldoende vocht is, anders kun je het beste de ovenschaal afdekken en de laatste 10 minuten aan elke kant het deksel eraf halen.
  7. Haal vervolgens de schaal uit de oven en draai het vlees om zodat het gelijkmatig gaar wordt, bak nog eens 20 minuten.
  8. Haal de schaal uit de oven en gooi het laurierblad en de jeneverbessen weg. Bedek de schaal met aluminiumfolie en laat het 20 minuten rusten.
  9. Snijd het hert in dunne plakjes en serveer met rode biet, sjalotjes en het braadvocht.

Eet smakelijk en geniet van dit simpele maar bijzondere kerstdiner met hert en rode biet. En de kruiden maken het helemaal af, smullen!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page