Kerstdiner kalkoenfilet uit de oven met wortelgroenten

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Derde kerstdag, dat bestaat toch…? Ik doe in ieder geval even alsof dat wel zo is. Ik heb namelijk nog één fantastisch kerstrecept in de aanbieding en dat wil ik jullie niet onthouden! Een klassieker – uiteraard – kalkoen uit de oven met wortelgroenten. Het resultaat is een sappige, geroosterde kalkoenfilet die wordt geserveerd met gekaramelliseerde wortelgroenten. Heerlijk, maar daar moet je wel wat voor doen: het recept vereist wat voorbereidingstijd. Maar dan heb je ook wat! Bovendien kun je het prima een dag van tevoren voorbereiden, dus bereidt dit kerstdiner met kalkoen en wortelgroenten lekker in je eigen tijd en tempo. Geniet ervan!

Ingrediënten:

1 portie kalkoenfilet
1 portie knäckebröd, in kleine stukjes gebroken
⅓ portie ui, gesnipperd
⅓ portie kleine worteltjes
⅓ portie kleine pastinaak, in de lengte gehalveerd
1 portie gedroogde pruimen, kleingesneden (dit is je fruitportie)
1 teen knoflook, fijngehakt
200 ml zelfgemaakte groentebouillon (of maak je eigen bouillonpoeder), heet
1 el ghee
5 blaadjes salie, fijngehakt
2 stengels rozemarijn, geplukt en fijngehakt

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de ​​oven voor op 180°C.
  2. Voor het maken van de knäckebrödvulling, zet je een koekenpan op middelhoog vuur en verwarm je de ghee.
  3. Doe de gesnipperde ui in de pan en laat in 5 minuten glazig worden
  4. Doe er vervolgens de knoflook, salie en rozemarijn bij, bak 1 minuut mee. Giet alle ingrediënten in een mengkom en doe de pruimen, de helft van de groentebouillon en knäckebröd erbij.
  5. Laat de knäckebrödvulling weken en afkoelen: het eindresultaat moet vochtig zijn.
  6. Snijd de kalkoenfilet doormidden, zonder het vlees volledig door te snijden.
  7. Verdeel de knäckebrödvulling in het midden van de kalkoenfilet. Vouw de zijkanten van de kalkoenfilet over de vulling heen. Bind het vlees vast met keukentouw om de vulling in de kalkoen te houden en er een compact pakketje van te maken. Je kunt hiervoor ook houten prikkers gebruiken.
  8. Leg de gevulde kalkoenfilet in een ovenschaal, giet het restant van de bouillon erbij en zet in de voorverwarmde oven. Rooster de kalkoen 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Haal vervolgens de kalkoenfilet uit de oven en leg op een snijplank. Leg de wortels en pastinaak op een bakplaat en leg de kalkoen op de groenten, rooster voor nog eens 20 minuten. Zorg dat de kalkoenfilet niet uitdroogt.
  10. Haal de kalkoenfilet uit de oven en laat nog 10 minuten rusten, snijd in dunne plakjes en serveer met de geroosterde groenten en jus.

Dit kerstdiner met kalkoen en wortelgroenten is ultiem genieten als je het mij vraagt. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik volgend jaar weer een aantal heerlijke kerstrecepten kan delen. Eet-ze!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page