terug
terug

Kievietsbonen burger

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookLeuk hè, die gespikkelde bonen. En dan ook nog met zo’n naam, die wíl je toch gewoon eten! Na het koken worden ze weliswaar gewoon bruin, maar ze blijven wat steviger dan bruine bonen. Er is dus wel degelijk verschil. Peulvruchten zijn goed vanwege het grote aandeel eiwit, de vezels en de zogenaamde complexe koolhydraten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel, wat heel belangrijk is om de stofwisseling te optimaliseren. Verder hebben de peulvruchten mineralen zoals kalium, ijzer en magnesium. Ook zitten er verschillende B-vitaminen in bonen, zoals vitamine B6, foliumzuur, en thiamine. Nou, komt best wel goed uit dat ze ook nog lekker zijn! Wel even aan denken om ze een nacht te laten weken.

Ingrediënten:

1 portie kievietsbonen, als alternatief kan ook adzuki bonen, kidneybonen of zwarte bonen worden gebruikt (gebruik je peulvruchten/bonen/kikkererwten uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af voor gebruik. Gebruik je gedroogde peulvruchten/bonen/kikkererwten? Week deze dan één nacht van tevoren in een ruime kom met water en kook vervolgens 45-60 minuten voordat je ze toevoegt aan het recept)
1 portie groenten (pastinaak, lente-ui, wortel, pompoen)
korianderzaad, karwijzaad
1 teentje knoflook
¼ chilipeper of tabasco
marjolein, tijm
peper en Himalaya zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Week de kievietsbonen een nacht in koud water. Gooi het weekwater weg en kook de bonen met vers water zonder zout in ongeveer 60 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Schil de groenten en snijd of rasp ze in kleine stukjes. Verhit een pan zonder vet en bak de groenten erin. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de oven voor op 100°C.
  4. Giet de zachte bonen af in een opvangbak. Pureer de bonen met een beetje van het koovocht. Voeg de groenten toe en pureer het geheel.
  5. Rooster het koriander- en karwijzaad lichtjes in een vetvrije pan en plet het vervolgens in een vijzel. Pel de knoflook en hak fijn. Maak de chilipeper schoon en snijd in kleine stukjes. Roer het kruidenmengsel door de bonenpuree.
  6. Maak kleine balletjes van de bonenmassa en druk deze vervolgens plat.
  7. Verhit een pan met antiaanbaklaag zonder vet en bak de burgers erin.
  8. Laat ze daarna ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven staan.

Tip: Makkelijk om mee te nemen voor de lunch.

Echt heel leuk om te maken vind ik. En ik beken dan nu maar gelijk: ik maak vaak meerdere porties tegelijk en vries ze in (als er niet onverwacht bezoek op de geur afkomt). Hoef ik ze de volgende keer alleen nog maar in de oven op te warmen.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page