terug
terug

Kikkererwten salade met sinaasappel dressing

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookVandaag een heerlijke kikkererwten salade met sinaasappel dressing! Maar eerst even een overzichtje kikkererwten. Kikkererwten zijn lid van de peulvruchtenfamilie. In veel delen van de wereld worden ze al honderdduizendenden jaren geteeld en gegeten. Ook in de Westerse wereld krijgt de kikkererwt steeds meer erkenning. En dat is maar goed ook! De nootachtige smaak en de ietwat verrassende structuur doen het bij veel mensen erg goed. Daarnaast zijn de ronde bolletjes een rijke bron van vitamines, mineralen en vezels. Goed voor de gezondheid dus! Vezels hebben op hun beurt een positieve invloed op de spijsvertering. De verschillende mineralen en vitaminen helpen het gewicht op peil te houden. Bovendien kunnen die zelfs het risico op verschillende ziektes en aandoeningen verlagen. En, last but not least, kikkererwten zijn rijk aan eiwitten. En zijn daarom een zeer goede vervanging voor vleesproducten!

Met deze salade zit je dus sowieso goed. Zo moet het:

Ingrediënten
  • 1 portie eiwit: kikkererwten (Gebruik je kikkererwten uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af. Gebruik je gedroogde kikkererwten? Week deze dan één nacht van te voren in een ruime kom met water – 300 ml water per 100 gr kikkererwten – en kook vervolgens 45-60 minuten voordat je ze toevoegt aan het recept.)
    Alternatief: witte bonen, kievitsbonen, linzen, zwarte bonen, kidneybonen
  • 1 portie groente: voornamelijk komkommer en tomaat, aanvullen met (witte) ui
  • 1 sinaasappel (let op dat je de rest van je portie fruit ook binnenkrijgt, bijvoorbeeld als toetje direct na je maaltijd)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
Bereidingswijze

1. Gebruik kikkererwten uit blik en laat deze uitlekken, of week de gedroogde kikkererwten eerst in water. Let op: gebruik je gedroogde kikkererwten? Zorg dan dat je het weken alvast een dag van te voren doet. Gedroogde kikkererwten moeten namelijk gemiddeld 8 tot 12 uur lang weken in koud water. Gebruik per 100 gram kikkererwten ongeveer 300 ml water.

2. Snijd vervolgens de komkommer, tomaat en ui fijn.

3. Snijd een sinaasappel doormidden en pers de ene helft uit in een bakje. Snijd de andere helft in blokjes.

4. Mix het sinaasappelsap nu met balsamicoazijn, peper en zout.

5. Doe wat olijfolie in een pan en pers de knoflook daarin uit. Fruit dit samen met de ui en bak de kikkererwten hier kort in mee.

6. Meng nu de kikkererwten, ui en knoflook met de groenten op een bord. Voeg daarna als topping de marinade en sinaasappelblokjes toe.

Geniet van je kikkererwten salade met sinaasappel dressing!

Weetje: omdat kikkererwten veel eiwitten bevatten vertraagd dit je spijsvertering en zul je langer een vol gevoel ervaren. Handig!

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page