Natuurlijke sambal van verse specerijen

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookGebruik jij wel eens sambal? Vanaf het moment dat ik dit rode goed ontdekte gaat het in bijna al mijn Aziatische gerechten. Ik ben dol op pittig eten en de sambal die ik bij de toko koop heeft een echte authentieke smaak, heerlijk. Maar ook deze pittige smaakmaker kun je zelf maken! Ondanks mijn overtuiging dat er geen lekkerdere sambal bestaat dan die van mijn toko, vind ik dat het mij toch is gelukt een heerlijke sambal te maken. Met niets dan verse ingrediënten en specerijen heb ik het allerlekkerste recept voor natuurlijke sambal gevonden. Ik deel deze dan ook maar al te graag:

Ingrediënten (voor 1 potje):

125 gr chilipeper (rood)
2 sjalotten
4 tenen knoflook
30 gr gember
1 el koolzaadolie
1 tl laospoeder (of gebruik verse)
1 el tomatenpuree
1 el ketjap
2 tl balsamicoazijn

Extra

keukenmachine of staafmixer

Bereidingswijze:
  1. Snijd de gember in stukken, ontdoe de knoflooktenen van hun velletje, hak de sjalotten en snijd de rode pepers in stukken. Let op: als je een iets zachtere sambal wilt maken, verwijder dan eerst de zaden en zaadlijsten.
  2. Doe de gember, knoflook, sjalotten en rode pepers in de keukenmachine en maal fijn. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken, of zelfs een vijzel. Als je een vijzel gebruikt is het wel zo makkelijk de ingrediënten in beginsel al fijn te snijden, te raspen of te persen.
  3. Verwarm de koolzaadolie in een koekenpan en voeg de balsamicoazijn samen met het rode pepermengsel toe. Verwarm het geheel gedurende 2 minuten.
  4. Voeg de laos, tomatenpuree en ketjap toe en laat het geheel 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  5. Laat de sambal goed afkoelen en stop deze vervolgens in een potje.

Lekker, toch? En zo heerlijk vers! Je kunt deze natuurlijke sambal ongeveer één week in de koelkast bewaren. Zelf doe ik het altijd in een luchtdicht potje om de bewaartijd te verlengen, of giet ik een klein laagje olie bovenop zodat er geen lucht bij kan.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page