Oesterzwammen of kip met gestampte wintergroenten

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Er is geen ontkenning mogelijk: het is volop winter. En in plaats van balen van de kou en grauwe dagen, kunnen we onszelf blij maken met een heerlijk wintermaal. Oesterzwammen met wintergroenten staat vandaag op het menu en oh oh wat is dat een feest! Oesterzwammen zijn een geweldige bron van eiwitten en samen met de Hollandse wintergroenten heb je een super voedzame maaltijd op tafel staan. De gember zorgt voor extra warmte van binnenuit. Onderstaand vind je het recept:

Ingrediënten:

1 portie eiwit: oesterzwammen
Alternatief: kip, shiitake
1 portie groente: voornamelijk winter wortel, pastinaak en spruiten, aanvullen met ui
1 teen knoflook
75 ml zelfgemaakte groentebouillon (of maak zelf bouillonpoeder)
1 tl gemalen karwijzaad
1 tl paprikapoeder
1 hand platte peterselie
1 cm verse gember
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Snij de spruiten in vieren, snijd de wortel in ronde plakken en de pastinaak in kleine repen.
  2. Blancheer de groenten kort in zout water.
  3. Pel en snijd of pers de knoflook fijn. Snipper de ui.
  4. Meng de gemalen karwij door de ui en knoflook. Stoom deze boven de groenten tijdens het blancheren.
  5. Giet het water van de groenten af en meng het uimengsel door de groenten. Zet afgedekt opzij zodat het warm blijft.
  6. Was de oesterzwammen niet, maar maak ze schoon met een mes indien nodig. Gebruik je kip? Snijd deze dan in reepjes.
  7. Giet een heel dun laagje groentebouillon in een koekenpan en ‘bak’ hierin de oesterzwammen/kip samen met het paprikapoeder, peper en eventueel zout. Voeg na 3 minuten de rest van de groentebouillon toe en laat zachtjes koken voor ongeveer 10 minuten.
  8. Voeg de helft van de oesterzwammen/kip toe aan het groentemengsel. Schil en rasp de gember erbij en stamp het geheel door elkaar.
  9. Schep de gestampte groenten op een bord en top af met de rest van de oesterzwammen/kip en een flinke hand fijngesneden peterselie.
  10. Als je het lekker vindt, kun je de overgebleven bouillon uit de koekenpan over je bord heen gieten voor wat extra smaak. Op deze manier is het ook meer een soep!

Klaar ben je! Zelf ben ik dol op deze heerlijke oesterzwammen met wintergroenten, zeker wanneer je thuis gezellig de kaarsjes aansteekt en met elkaar aan tafel zit.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page