Peulvruchten op oudjaarsdag: zwarte oogbonen

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Traditie! Bekend als onder meer een Italiaanse traditie is het eten van peulvruchten op oudjaarsdag. Neem bijvoorbeeld linzen. Linzen lijken op kleine geldmuntjes en staan om die reden symbool voor rijkdom in het nieuwe jaar. Oorspronkelijk werd er in Italië dan een linzenschotel gemaakt. “Zampone” genaamd. Zampone is een varkenspoot gevuld met linzen. Klinkt wat ingewikkeld he? Geen zorgen. Wij hebben een variatie geïnspireerd op dit recept gemaakt, die een stuk makkelijker is! Met zwarte oogbonen in plaats van linzen. Zwarte oogbonen hebben een lekkere beetje zoetachtige smaak, die zijn vorm goed behoudt. Je kunt ze zowel in blik als gedroogd kopen. Als je ze droog koopt houd er dan rekening mee dat je ze het beste een hele nacht laat weken voordat je er mee gaat koken. Hier komt het recept:

Ingrediënten:

1 portie groente: paprika (rood en geel), bleekselderij en gepelde tomaten uit blik, aanvullen met ui
1 portie eiwit: zwarte oogbonen (gebruik je peulvruchten uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af voor gebruik. Gebruik je gedroogde peulvruchten? Week deze dan één nacht van te voren in een ruime kom met water en kook vervolgens 45-60 minuten voordat je ze toevoegt aan het recept)
Alternatief: bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kievitsbonen of linzen
1 el kokosolie en olijfolie
1 teen knoflook
1 tl paprikapoeder
1 tl rozemarijn
handje verse peterselie (garnering)
1 tl komijnzaad
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Begin met het pellen van de ui en knoflook en snipper deze allebei fijn.
  2. Verhit vervolgens in een goede braadpan de kokosolie en fruit hierin de ui en knoflook zo’n 3 tot 4 minuten.
  3. Ondertussen kun je de bleekselderij en paprika in stukken snijden en in de pan doen bij de ui en knoflook.
  4. Voeg nu de kruiden naar smaak toe. Ook kun je eventueel wat olijfolie toevoegen om het smeuïg te houden.
  5. Laat het geheel op matig vuur gaar worden in ongeveer 15 minuten.
  6. Roer tot slot de bonen erdoor en warm het geheel op gedurende 5 tot 8 minuten.
  7. Garneer als finishing touch met wat verse peterselie.

Geniet van deze heerlijke maaltijd. Klinkt peulvruchten op oudjaarsdag jou al als muziek in de oren?

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page