Pittige bonenpot

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookHad ik al gezegd dat ik heel erg van peulvruchten hou? Maar te vaak kan ik ze niet eten, omdat mijn darmen dat niet fijn vinden. Ik heb het al vaker gezegd, afwisselen blijft super belangrijk. Daardoor kun je het langste van alles genieten. En als je de droge bonen koopt en ze goed weekt, dan verdwijnen de meeste antinutriënten. Die zorgen vaak voor de bekende klachten van de darmen. Nu staat je niets meer in de weg om deze heerlijke pittige herfst of winterpot te maken. Houtkachel aan en smullen maar!

Ingrediënten:

1 portie witte bonen, als alternatief kunnen limabonen of flageoletbonen worden gebruikt (gebruik je peulvruchten/bonen/kikkererwten uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af voor gebruik. Gebruik je gedroogde peulvruchten/bonen/kikkererwten? Week deze dan één nacht van tevoren in een ruime kom met water en kook vervolgens 45-60 minuten voordat je ze toevoegt aan het recept)
1 portie groenten (sperziebonen, ½ tomaat, gele paprika)
1 teentje knoflook
1 rode chilipeper
bonenkruid
groentebouillon poeder
komijnzaad (djinten)

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Week de bonen een nacht in koud water. Giet de volgende dag het weekwater af en kook de bonen ongeveer 45 minuten met vers water.
  2. Was de groenten. Halveer de sperziebonen, snijd de tomaat en paprika in kleine blokjes. Pel de knoflook en hak fijn. Maak de chilipeper schoon en snijd in kleine stukjes.
  3. Verhit een (wok)pan zonder vet en stoom de sperziebonen met een beetje water, bonenkruid en bouillonpoeder. Ongeveer 8 minuten laten stomen, dan de stukjes paprika en tomaat toevoegen. Breng op smaak met knoflook, chili, peper, zout en komijnzaad.
  4. Roer de gekookte bonen door de groenten.

Deed het gerecht je ergens aan denken? Mij wel. Vroeger aten we naakte kindertjes in het gras. Dat waren witte bonen met snijbonen gemengd. Ook als kind vond ik het lekker en de naam maakte het natuurlijk helemaal grappig om te eten. Later werd het met puree geserveerd en ook als stamppot gegeten. Natuurlijk was het niet zo pittig gekruid. Hoe heette dat bij jullie? Ook naakte kindertjes in het gras of blote billetjes in het gras?

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page