Pompoensoep met shiitake
Pompoensoep met shiitake
Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!
Recepten als e-bookKortgeleden zette ik een recept online met pompoenpuree. Nu een heel ander recept met pompoen: pompoensoep met shiitake. Soep is de ideale manier om restjes op te maken. Dus heb jij bij een vorig recept de pompoen niet helemaal opgemaakt, dan komt dat nu goed uit. De smaak van pompoen is niet overheersend en daardoor kan het goed met veel andere soorten groenten worden gecombineerd. Uiteraard doen we er wel lekker wat kruiden in: cayennepeper, laurierblad en salie. Haal het beste uit het herfstseizoen en ga voor deze heerlijke pompoensoep met shiitake.
Ingrediënten:
✓ 1 portie shiitake, in dunne plakjes – als alternatief kan oesterzwam worden gebruikt
✓ ¼ portie sjalot, grof gesneden
✓ ¾ portie pompoen, geschild en gesneden
✓ 1 el kokosolie
✓ ½ tl cayennepeper (optioneel)
✓ 1 laurierblad
✓ 4 saliebladeren
✓ ½ tl zwarte peper
✓ 200ml water
Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.
Bereidingswijze:
- Plaats een grote pan op middelhoog vuur en voeg een theelepel kokosolie toe.
- Voeg vervolgens de sjalot toe, fruit 10 minuten tot het zacht is.
- Roer de cayennepeper, de pompoen en het water erdoor. Vul eventueel aan met extra water totdat de gewenste consistentie bereikt is. Breng de soep aan de kook en voeg het laurierblad toe, zet het vuur vervolgens op een lage stand en laat het 20 minuten pruttelen.
- Als de pompoen gaar is, verwijder je het laurierblad en haal je de pan van het vuur.
- Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren Breng op smaak met Himalaya zout en verse zwarte peper.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de resterende kokosolie toe. Bak de in plakjes gesneden shiitake in 6 minuten goudbruin. Shiitake moet altijd goed worden doorbakken. Rauw of slecht gegaarde shiitake kan een allergische reactie uitlokken.
- Haal de shiitake uit de pan en leg het op een met keukenpapier bedekt bord.
- Bak nu de salie in dezelfde pan met achtergebleven olie. Keer de blaadjes om, zodat ze aan beide kanten knapperig worden.
- Serveer de pompoensoep warm en garneer het met de knapperige shiitake en salie.
Jummie! Dit gerecht is ideaal voor lunch of een licht avondmaal en je kunt er elke pompoen voor gebruiken die er is.