Rode uienchutney

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookKortgeleden schreef ik over mijn vakantie naar de Dominicaanse Republiek, waar ik zelf chutney maakte van verse mango’s. Vandaag gaan we ook een chutney maken, maar dan van rode ui! Een compleet andere smaak dus, maar minstens zo lekker. Het recept is heel simpel, en je kunt de rode uien chutney vervolgens gebruiken als spread op knäckebröd of als smaakmaker bij een warme maaltijd. De smaak balanceert heel precies tussen pittig en zoet en is juist daarom zo ontzettend verfijnd. Bovendien is het vrij van toegevoegde suikers: supergezond dus! Het recept heb ik hieronder voor jullie opgeschreven:

Ingrediënten:

1 portie rode ui, fijngesneden
50 ml balsamicoazijn
100 ml water
50 ml appelazijn
1 tl tijm
1 el ghee
Himalaya zout, naar smaak

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Plaats een pan op middelhoog vuur en voeg de ghee toe.
  2. Voeg – als de ghee is gesmolten – de rode ui en het zout toe. Bak de ui en doe na 3 minuten de balsamicoazijn beetje bij beetje erbij. Blijf goed verhitten, zodat de balsamicoazijn in de uien trekt en karamelliseert. Roer regelmatig om, tot je alle balsamicoazijn erbij hebt gedaan en het meeste vocht is verdampt.
  3. Doe dan het water, de appelazijn en de tijm in de pan, roer regelmatig tot het geheel een mooie dik-vloeibaar geheel is geworden, ongeveer 20 minuten.
  4. Haal de pan van het vuur en laat de rode uienchutney afkoelen.
  5. Giet de rode uienchutney in een luchtdichte pot en bewaar in de koelkast voor de langste houdbaarheid.

Goh, die rode uien chutney smaak is goed, hè! Natuurlijk kun je zelf een beetje experimenteren met kruiden: voeg bijvoorbeeld een beetje chili toe voor wat extra pit. Of een appeltje erbij voor wat meer zoet. Ik ben benieuwd wat jij het lekkerste vindt!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page