Sauzen zonder tomaat

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book



Mag jij geen tomaten eten volgens je voedingsplan? Dat kan lastig zijn, omdat het vaak een herkenbare smaak geeft en het in veel gerechten wordt verwerkt. Voor wie geen tomaten kan eten, hebben we een verzameling sausrecepten gemaakt zonder tomaat, zodat iedereen kan genieten van gerechten naar keuze, top! Hieronder lees je vier heerlijke tomaat-loze sauzen.

Nog één laatste tip: vaak kun je in recepten waar wel tomatensaus in zit, gewoon de saus vervangen voor een van onderstaande recepten. Uiteraard wel rekeninghoudend met de porties. Staat er in het recept ½ portie tomaat, dan gebruik je in plaats daarvan ½ portie van een van deze sauzen. Hier komen de sauzen zonder tomaat:

Paprikasaus

Ingrediënten:

1 portie rode paprika
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl rozemarijn, fijngehakt
1 tl tijm, fijngehakt
2 el verse basilicum

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de ​​oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadjes en de witte zaadkern. Leg de halve paprika’s op de plaat en rooster ze in de oven in 20 minuten zwart.
  3. Haal de geroosterde rode paprika uit de oven en doe ze in een grote kom. Dek de kom af en laat de paprika’s 10 minuten stomen. Haal vervolgens de schil van de rode paprika’s eraf.
  4. Doe de geroosterde rode paprika, knoflook, rozemarijn en tijm in een blender. Vermaal tot een dikke pasta, voeg eventueel een scheutje water toe.
  5. Op smaak brengen en vervolgens bewaren

Heerlijk bij mediterrane groente, lamsvlees, kip, maar ook bij wilde rijst met oesterzwammen. En wat dacht je van zalm of makreel met paprikasaus?

Champignonsaus

Ingrediënten:

1 portie champignons, in dunne plakjes gesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl tijm, fijngehakt
zout, naar smaak

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de plakjes champignons toe, breng op smaak met zout.
  2. Bak de champignons 8 minuten droog, voeg vervolgens de knoflook en tijm toe en bak 2 minuten mee.
  3. Giet een scheutje water in de pan, blus af en doe het champignonmengsel in een blender.
  4. Maal op hoge stand en doe er geleidelijk water bij zodat je een ​​glad en dik mengsel krijgt.
  5. Als je van een gladde saus houdt kun je de champignonsaus nog zeven. Gebruik de saus direct of laat de champignonsaus afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje tot gebruik. Uiteraard gekoeld bewaren.

Een prima saus als je geen nachtschade groenten in je plan hebt staan! Voor mij is deze champignonsaus altijd een perfecte keuze met varkenshaas of kipfilet. Maar natuurlijk ook bij kalfsvlees. Heb je al eens het beroemde Zwitserse “Kalbsgeschnetzeltes” gegeten?

Courgettesaus

Ingrediënten:

¾ portie courgette, grofgesneden
⅛ portie puntpaprika, grofgesneden
⅛ portie sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
½ tl tijm, fijngehakt
1 tl ghee

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de ghee toe.
  2. Voeg de courgette, paprika en sjalot toe, bak 12 minuten tot de courgette gaar is geworden in een dikke pasta.
  3. Doe de knoflook en de tijm in de pan, bak 2 minuten mee.
  4. Doe de courgettesaus in een blender en vermaal in 2 minuten tot een glad mengsel.
  5. Giet de courgettesaus in een luchtdicht bakje, laat afkoelen en zet in de koelkast.

Ik hou heel erg van courgette, dus wat mij betreft kun je het overal bij eten. Ik ben zelfs geneigd het bij willekeurig welke eiwitportie op knäckebröd te eten… Of lekker papadums erin dippen… Of naanbrood voor de lunch… Mmmm

Pompoensaus

Ingrediënten:

½ portie pompoen, grofgesneden
⅙ portie wortel, grofgesneden
⅙ portie ui, grofgesneden
⅙ portie puntpaprika, grofgesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl rozemarijn, fijngehakt
1 tl gerookt paprikapoeder

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de ​​oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  2. Leg de gesneden pompoen op de plaat en rooster in de oven in 20 minuten totdat de stukken gaar zijn.
  3. Zet – terwijl de pompoen roostert – een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de wortel, ui en paprika in de pan en bak de groente in 5 minuten tot het zacht is.
  4. Meng vervolgens de knoflook, rozemarijn en gerookte paprikapoeder erdoor, bak 2 minuten mee.
  5. Doe de geroosterde pompoen en gebakken groente in een blender. Pureer tot een dikke pasta en doe er een scheutje water bij, zodat de saus goed mengt en de juiste dikte krijgt.
  6. Breng op smaak met kruiden en laat de pompoensaus afkoelen, bewaar in een luchtdicht bakje en zet in de koelkast.

Pompoensaus is altijd lekker met linzen of kikkererwten, bijvoorbeeld bij rode linzenpannenkoekjes, Maar ook heerlijk bij gesmolten kaas op roggebrood.

Hier moet wel wat bijzitten toch? Ik vind ze alle vier heerlijk, maar ben denk ik het meest dol op de paprikasaus. Of misschien de champignon, hoewel, courgette en pompoen zijn ook wel heel erg lekker… Je hoort het al, ik kan niet kiezen. Lang leven sauzen zonder tomaat!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page