terug
terug

Shiitake wok met bloemkoolrijst

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookDe Shiitake, oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan, waar dit product wordt gezien als geneeskrachtig, is een paddenstoel waar oneindig veel gezondheidsvoordelen aan kleven. Behalve dat de shiitake bomvol eiwitten zit, is het vooral de combinatie vitaminen en mineralen die zo gezond is. Met name vitamine B, C en D en de mineralen kalium en fosfor zijn goed vertegenwoordigd. Het fijne aan eiwitten is dat ze zorgen voor een verzadigd gevoel, wat overeten tegengaat. Vitamine D is belangrijk voor je lichaam, met name voor je huid, haar en nagels, en haal je normaal gesproken vooral uit zonlicht. De meeste mensen hebben echter een tekort aan vitamine D en dus is het verstandig om hier wat extra van binnen te krijgen via de voeding. Genoeg redenen om de shiitake een kans te geven en jouw receptenlijst iets uit te breiden. Let wel op: eet shiitake nooit rauw, dit kan vervelende allergische reacties opwekken. Zorg er dus voor dat je shiitake altijd voldoende verhit. Lees hieronder een heerlijk recept voor shiitake wok met bloemkoolrijst!

Ingrediënten:

1 portie shiitake
1 portie groente: half bloemkoolrijst (alternatief: broccoli-, biet-, pompoen- of zoete aardappelrijst volstaat ook), half sperziebonen (alternatief: spinazie of courgette) aanvullen met lente-ui ter garnering
1 rood pepertje
 4 cm verse gember
 2 tenen knoflook
1 el kokosolie
1 el sojasaus (glutenvrij)
75 ml water

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Kook de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (bloemkoolrijst is ook gewoon verkrijgbaar in de supermarkt). Je kunt kiezen tussen kort koken of wokken, wat jij wilt. Daarna haal je de pan van het vuur en laat het staan (zodat het warm blijft).
  2. Snijd ondertussen de shiitake in stukken van ongeveer 0,5 cm en doe deze in een kom. Spoel af met koud water en giet vervolgens af.
  3. Maak de sperziebonen schoon en snijd deze in twee- of drieën. Tip: niet allebei de kanten van de sperziebonen moeten verwijderd worden, enkel het harde steeltje eraf is voldoende. Het andere uiteinde kun je gewoon laten zitten en opeten.
  4. Schil en rasp vervolgens de gember en hak de knoflook fijn. Snijd ook de lente-ui in kleine schuine ringen en hak zo veel van het rode pepertje fijn als jij lekker vindt.
  5. Verwarm 1 el kokosolie in een wok op hoog vuur en roerbak vervolgens de shiitake en sperziebonen hierin gedurende 6 à 7 minuten. De paddenstoelen moeten rondom goudbruin zijn.
  6. Haal nu de shiitake en bonen uit de pan, zet het vuur op halve sterkte en roerbak hierin de gember, knoflook en pepertje kort.
  7. Na 1 minuut voeg je de sojasaus en later het water toe. Blijf de saus roeren en kook het geheel tot het iets indikt.
  8. Voeg dan de shiitake met bonen weer toe en schep alles goed om.
  9. Doe je portie rijst op je bord en schep hier het shiitake mengsel overheen. Serveer met fijngesneden lente-ui eroverheen.

Eet smakelijk! Deze shiitake wok met bloemkoolrijst geeft jouw lijf een gezonde boost en ik weet zeker dat je het heel erg lekker zult vinden.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page