Shiitakes met basilicumcrème

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookHoe het met jullie is weet ik niet, maar elke keer als ik die shiitakes zie, dan denk ik “Hmm, nee, vandaag maar niet”. En als ik ze dan eet, dan snap ik niet waarom ik dat niet veel vaker doe. Raar, toch? Maar ik vind ze er gewoon niet zo aantrekkelijk uitzien. Terwijl ze heel gezond zijn. Oorspronkelijk komt de paddenstoel uit Japan, maar tegenwoordig worden ze in Nederland gekweekt. In de traditionele Chinese geneeskunde gaan ze uit van een geneeskrachtige werking van de shiitakes. Regelmatig eten hiervan zou volgens onderzoeken een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterol. Maar een waarschuwing is ook op zijn plaats. Heel soms krijgen mensen een allergische reactie en krijgen ze last van een jeukende huid met uitslag. Deze verdwijnt overigens weer. Dit gebeurt vooral als de shiitakes niet goed worden verhit. Vandaar dat de shiitakes altijd kleiner worden gemaakt en goed worden gebakken of gekookt. Dit recept heeft mij in ieder geval overtuigd dat shiitakes gewoon hartstikke lekker zijn!

Ingrediënten:

1 portie shiitakes
1 portie groenten (1/2 tomaat, een paar slablaadjes, avocado)
10 basilicumblaadjes
100 ml groentebouillon
1 el appelazijn
peper en Himalayazout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Borstel de shiitakes schoon met een zachte borstel en halveer ze. Snijd de tomaat in blokjes. Was de slablaadjes en schud ze droog. Hak acht basilicumblaadjes in kleine stukjes.
  2. Snijd het vruchtvlees van de avocado in kleine stukjes en pureer het samen met de gehakte basilicumblaadjes en een deel van de groentebouillon. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Voor de dressing: meng de resterende groentebouillon met de azijn, zout en peper.
  4. Leg de slablaadjes op een bord en besprenkel ze met de marinade.
  5. Verhit een pan zonder vet en bak de shiitakes erin. Zorg dat ze goed gebakken zijn. Leg de shiitakes op de slablaadjes. Doe er de tomatenblokjes en de basilicumcrème eroverheen.

En? Heb ik teveel gezegd? Lekker toch?

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page