terug
terug

Verantwoorde groentesoep met rundvlees

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookDe wintermaanden worden steeds kouder en de griepepidemie heeft toegeslagen in Nederland. Wat te doen als je een griepje te pakken krijgt en nergens trek in hebt? Bouillon of groentesoep kan op zo’n moment uitkomst bieden. Bij het maken van groentesoep trek je eerst een lekkere bouillon. Je kunt hiervoor allerlei groenterestjes die je in de (koel)kast hebt liggen gebruiken. En wat je vooral nodig hebt, is tijd! De bouillon moet namelijk goed kunnen trekken om lekker op smaak te komen. Maak bijvoorbeeld eens deze verantwoorde groentesoep met rundvlees, het recept volgt hieronder:

Ingrediënten
 • 1 portie groente: winterpeen, prei, bloemkool, bleekselderij en prei, aanvullen met ui
 • 1 portie eiwit: rund soepvlees
  Alternatief: bruine linzen (Gebruik je linzen uit blik of pot? Laat uitlekken en spoel goed af voor gebruik. Gebruik je gedroogde linzen? Week deze dan één nacht van te voren in een ruime kom met water en kook vervolgens 45-60 minuten voordat je ze toevoegt aan het recept.)
 • 1 laurierblad
 • 1/2 stuk foelie (gedroogde zaadmantel van nootmuskaat)
 • 1 el verse tijm
 • verse zwarte peperkorrels en zout
Bereidingswijze
 1. Doe een laag water in een grote pan en leg hier het rundvlees in.
 2. Pel en halveer de helft van de ui en snijd de helft van de prei en winterpeen in grove stukken. Voeg deze samen met de tijm, laurierblad, foelie en peperkorrels toe aan de pan.
 3. Breng het geheel aan de kook en zet de pan vervolgens op laag vuur om de bouillon 1,5 tot 2 uur te laten trekken, tot het vlees mals is geworden.
 4. Schep met een zeef alle groente en kruiden uit de bouillon. De bouillon is nu klaar! Wil je de bouillon afmaken als groentesoep? Laat de groente dan in de pan zitten en lees hieronder verder.
 5. Laat de bouillon op een laag vuurtje staan en doe de rest van de groente in de soep: Snijd hiervoor de bloemkool, bleekselderij, en overgebleven prei en winterpenen fijn en voeg deze toe aan de soep.
 6. Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje.
 7. Als de groenten beetgaar zijn is je verantwoorde groentesoep met rundvlees klaar.

Eet smakelijk! Als vegetarische optie kun je bruine linzen toevoegen aan de soep in plaats van het rundvlees, ook hartstikke lekker als je het mij vraagt.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page