terug
terug

Verse savooiekool met kiemen

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookEchte authentieke savooiekool, heerlijk! Het is één van de alleroudste koolsoorten die er bestaat en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De naam, savooie, is vernoemd naar de regio Savoye, die zich uitstrekt van Frankrijk tot in Italië. Savooiekool bestaat maar liefst in drie vormen: spits-, gele- en groene savooiekool. De kool die wij dit keer gaan gebruiken is prachtig groen en absoluut multi-inzetbaar in de keuken. Vandaag een simpel, maar toch supersmaakvol recept, vol met vitaminen en mineralen: verse savooiekool met kiemen. Ben je er klaar voor?

Ingrediënten:

1 portie groente: voornamelijk savooiekool en wortel, aanvullen met ui
1 portie eiwit (kiemen): alfalfa
Alternatief: mungbonen kiemen (taugé) of sojabonen kiemen
1 el tijm (gedroogd)
1 laurierblad
1 el kokosolie of ghee
peper en zout

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Maak de savooiekool schoon en klaar voor gebruik. Begin met het verwijderen van de stugge buitenste bladeren. Snijd daarna de harde stronk aan de onderkant eraf. Pluk of trek nu een voor een de bladeren van de stronk af. Vul een grote kom met water en dompel de bladeren onder om zand en eventueel ander vuil weg te spoelen. Dep de bladeren droog met keukenpapier en snijd in repen.
  2. Pel en snipper de ui en snijd de wortel in dunne plakjes.
  3. Verwarm de kokosolie of ghee in een koekenpan. Smoor hierin de kool, wortel en ui samen met de tijm en het laurierblad gedurende 10 minuten.
  4. Voeg de alfalfa kiemen op het laatst toe en breng op smaak met peper en zout. Gebruik je mungbonen kiemen (taugé), dan moet je die eerst blancheren, of wat eerder toevoegen aan de pan.
  5. Haal de pan van het vuur en dien op. Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.

Geniet ervan! Zelf ben ik dol op savooiekool met kiemen omdat het zo’n pure smaak heeft en de kool niet veel nodig heeft om goed tot zijn recht te komen in recepten.

Maak jij wel eens een recept met savooiekool? En welke soort eet je dan het liefst? Laat het ons weten!

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page