Zelf gezonde ijsthee maken: fris, fruitig en suikervrij

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookHeerlijk, de zomer is in volle gang! Op een warme dag drink ik graag ijsthee tegen de dorst. En dan bedoel ik niet dat kant-en-klare drankje uit blik. Nee, ik maak het natuurlijk zelf! Zelf gezonde ijsthee maken is namelijk simpeler dan simpel, maar lekkerder dan lekker! Ik vind zelf het recept van groene thee met munt en citroen het lekkerst. Maar je kunt heel veel afwisselen. Je hebt er niet veel voor nodig, dus we kunnen direct beginnen. Nog één laatste opmerking: er zit citroen en munt in het recept. Hierdoor kun je de ijsthee alleen bij een maaltijd drinken en niet tussendoor.

Je kunt de gezonde ijsthee op twee manieren maken. De eerste manier is met gekookt water en de tweede manier met koud water.

Bij de eerste manier kook je water en laat je de thee trekken. Eigenlijk net zoals je normaal thee zet. Je laat de thee 5 minuten trekken en dan haal je het zakje eruit. Dan doe je bijvoorbeeld citroen, komkommer, munt of ander kruiden erbij. Gewoon, alles wat je lekker vindt! Zet de kan met thee in de koelkast en wacht een paar uur. Vul je glas met een heleboel ijsklontjes en geniet van je zelfgemaakte gezonde ijsthee: heerlijk!

Je weet vast wel dat je zwarte thee in water van 100ºC moet laten trekken. Maar weet je ook dat je voor groene en witte thee het water moet laten afkoelen tot ongeveer 80ºC. Deze soorten thee verbranden namelijk bij 100ºC en dan smaakt de thee bitter.

De tweede manier lijkt erg op de eerste, alleen gebruik je nu koud water. Je laat de thee dus trekken in koud water. Dit duurt langer en daarom moet je wel de tijd hebben. Ik laat het altijd een hele nacht in de koelkast staan met de citroen en munt erin. Ik vind de smaak van de ijsthee dan net wat lekkerder. Dus als ik de tijd heb maak ik de ijsthee van koud water.

Genoeg gekletst, hieronder geef ik je een recept voor ijsthee gemaakt van koud water:

Ingrediënten:

± 7 g of 4 zakjes groene thee (of andere thee naar keuze)
1 liter water
1 citroen of limoen (let op, dit is onderdeel van je portie fruit)
5 takjes verse munt
ijsklontjes

Extra

thee-ei
¼ komkommer (let op, dit is onderdeel van je portie groente)

Bereidingswijze:
  1. Schenk het koude water in een kan en giet de thee erin. Zakjes kun je er natuurlijk zo inhangen. Als je liever losse theebladeren gebruikt kun je het beste de blaadjes in een thee-ei stoppen.
  2. Snijd de citroen of limoen in schijfjes of partjes en doe ze in de kan.
  3. Kneus de munt een beetje, zo komt er extra smaak vrij, en doe deze ook in de kan.
  4. Dol op komkommer? Dan kun je ervoor kiezen ook wat schijfjes komkommer toe te voegen voor extra frisheid.
  5. Zet de kan een hele nacht in de koelkast.

Serveer de volgende ochtend met ijsklontjes en geniet van een heerlijk koud drankje bij je ontbijt in de warme ochtendzon. Zelf gezonde ijsthee maken is dus heel makkelijk, de smaak is perfect en dat helemaal zonder suiker!

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page