De basis voor zelfgemaakte marinade
De basis voor zelfgemaakte marinade
Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!
Recepten als e-bookEen stuk vlees of vis op z’n tijd vind ik heerlijk en een lekkere zelfgemaakte marinade maakt het écht af. Neem bijvoorbeeld zalm: supergezond en al erg lekker wanneer je ‘m gewoon zo in de pan bakt. Maar stel nou dat je deze vis van tevoren marineert? Bijvoorbeeld in sojasaus met gember, limoensap en knoflook. Dat maakt het toch nóg beter? Het zelf maken van marinade is erg eenvoudig. Het is vaak gezonder dan kant-en-klare marinade die je in de winkel koopt. Daar zit vaak veel zout en suiker in. Dat wil ik liever niet en daarom heb ik hier een basisrecept voor zelfgemaakte marinade. Het is geen standaard recept zoals je gewend bent, maar meer een uitleg hoe je zelf kunt beginnen. En wist je dat je groente en paddenstoelen ook goed kunt marineren?
Komt ‘ie:
- Waarom marineren?
Marineren doe je om het vlees of de vis extra smaak te geven en om het malser te maken. Citroensap, azijn of ananassap in de marinade maken het vlees of de vis malser. Ze breken namelijk de vezels in het vlees of de vis gedeeltelijk af, zodat het malser en lekkerder wordt!
- Hoe maak ik een marinade?
Met de basisingrediënten van een goede marinade (citroensap, azijn of ananassap) ben je er nog niet. In een marinade zit vaak ook een lekkere olie, peper en zout, en last but not least: kruiden en specerijen. Door te variëren met de kruiden of de azijn kun je verschillende soorten marinades maken die verschillend smaken. Combineer en ontdek zo jouw favoriete marinade! Hieronder vind je een aantal ingrediënten die je kunt gebruiken voor de marinade:
- Hoe lang moet ik marineren?
Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van het gerecht dat je maakt en hoeveel tijd je ervoor hebt. Uiteindelijk bepaal jij hoe jij je eten wilt bereiden. Je kunt kort marineren als je weinig tijd hebt, zo’n 15 tot 30 minuten. Als je langer de tijd hebt kan de marinade beter intrekken en geeft het nog meer smaak aan het vlees of de vis. Hieronder staan enkele basisregels.
- Lams- of rundvlees: 4 tot 6 uur
- Varkensvlees: 2 tot 4 uur
- Kip of kalkoen: 2 tot 4 uur
- Vis: 1 tot 1,5 uur
- Wild: 4 tot 6 uur (of zelfs een hele nacht)
- Groente: 0,5 tot 1 uur
- Paddenstoelen: 0,5 tot 1 uur
Wil je dat de smaken sneller en beter worden opgenomen? Snijd dan je vlees of groente in stukken. En onthoud: zelfgemaakte marinade kan bijna niet mislukken. Stop erin wat jij lekker vindt, varieer er op los en laat de marinade vervolgens zijn werk doen. Makkie dus.