terug
terug

Japanse shiitake soep met wortel

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-book
Recepten als e-bookDeze Japanse shiitake soep staat voordat je er erg in hebt op tafel, is een feestje voor je smaakpapillen en is super gezond. Zelf ben ik gék op de Japanse – of eigenlijk: de Aziatische – keuken en kan ik er geen genoeg van krijgen om mijn recepten en maaltijden een Aziatische touch te geven. In Tokio heb ik een heerlijke paddenstoelen soep gegeten, vandaar dat ik vandaag zelf eens aan de slag ben gegaan met shiitake en dit recept wil ik graag met jullie delen. Je hebt niet super veel nodig om dit tot een succes te maken, dus aan de slag maar! Let op: dit recept is voor 3 personen (afhankelijk van de porties in jouw plan). Zo kun je gerust nog een portie invriezen voor een dag waarop je minder zin of tijd hebt om te koken. Komt ie:

Ingrediënten:

3 porties shiitake (gewoon verkrijgbaar in de supermarkt) of oesterzwammen
1,5 porties groente: voornamelijk champignons en wortel, aanvullen met ui en lente-ui (garnering)
4 cm verse gember
1 teen knoflook
1 el olijfolie
2 el sojasaus
¾ liter groentebouillon
1 tl olijfolie

Gebruik de porties die in jouw voedingsplan vermeld staan.

Bereidingswijze:
  1. Warm de groente boullion op, of maaken een nieuwe bouillon als je dit niet op voorraad hebt.
  2. Snijd de shiitake en de champignons in dunne plakjes.
  3. Snijd of hak de ui fijn.
  4. Verwarm de olijfolie in een diepe pan waar later de bouillon bij kan, maar waar je wel de ui en paddenstoelen in kan bakken.
  5. Voeg de gesnipperde ui toe, pers de knoflook erboven uit en fruit deze even aan. Vervolgens doe je er de shiitake en champignons bij en bak je het geheel goed knapperig. Voeg zout en peper toe.
  6. Snijd ondertussen de wortel in stukken, zoals jij het lekker vindt. De grootte van de stukken bepaalt wel de kooktijd, dus houd daar rekening mee.
  7. Doe de bouillon bij het ui-paddenstoelenmengsel en breng het geheel aan de kook.
  8. Voeg de wortel toe en laat schijfjes verse gember meetrekken. Als je wat meer tijd hebt, kun je de soep op een heel laag vuur laat staan, zodat de smaken goed door de bouillon kunnen trekken.
  9. Snijd de lente-ui in ringen voor de garnering.
  10. Als de wortel (beet)gaar is, schep je de soep in een kom en doe je er wat sojasaus door voor extra smaak en maak je het geheel af met de lente-uiringen. Niet vergeten de schijfjes gember eruit te halen voordat je het opdient!

Klaar! Geniet ervan. Zou je iets meer variatie in de groenten willen? Dan kun je er voor kiezen om een handje spinazie door de soep te roeren op het laatste moment, dit geeft een lekkere twist aan het gerecht. Wil je het wat scherper? Dan kun je nog wat verse gember raspen en erbij serveren of direct in de soepkom doen.

Tip: staat champignon niet in je plan? Dan kun je ook paksoi gebruiken voor deze Japanse shiitake soep.

Recepten als E-book
Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page