Zelf bouillonpoeder maken bomvol verse ingrediënten

voedingsplan

Neem de hoeveelheid die in jouw persoonlijke voedingsplan staat. Smakelijk eten!

Recepten als e-bookZelf bouillonpoeder maken moeilijk? Welnee! Met dit recept zul je zien dat het zeker niet moeilijk is en dat je er heel lang plezier van hebt. Maar eerst een korte introductie waarom wij je aanraden een eigen bouillonpoeder te maken: In de meeste kant-en-klare bouillonblokjes is gistextract verwerkt, een smaakmaker met een hoog gehalte aan glutamaat, ook wel bekend als E621 of ve-tsin. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat E621 een schadelijke werking heeft voor de hersenen en daarnaast werkt het eetlust verhogend, doordat het hormoonsysteem hierdoor ontregeld kan worden, met name het honger- en verzadigingscentrum.

Logisch dat Metabolic Balance dit niet kan aanbevelen en daarom hebben wij vandaag voor jullie een speciale Metabolic Balance proof versie voor gezonde zelfgemaakte bouillonpoeder als goede keuze in de aanbieding. Bouillon gebruiken wij in veel van onze recepten als vervanging voor olie, of gewoonweg als smaakmaker. Niet alleen lekker dus, maar ook heel nuttig. Hieronder lees je hoe je de bouillonpoeder maakt en ik verklap alvast een handige tip: het blijft een half jaar tot een jaar goed, dus maak voldoende. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je een van onze recepten klaarmaakt!

Ingrediënten:

groente: 2 uien, 500 gram wortel, bloemkool, prei en paprika en 500 gr knolselderij
1 bol knoflook
½ bakje verse tijm (8 gram)
½ bakje verse rozemarijn (8 gram)
1 bakje verse bieslook (25 gram)
1 zakje verse selderij (40 gram)
1 bakje verse peterselie (15 gram)
2 el Himalaya- of Keltisch zeezout
1,5 el peper
rood pepertje

Extra

oven
keukenmachine

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 80°C graden.
  2. Schil de ui en de knoflook en ontdoe het rode pepertje van de stengel, de zaadlijst en de pitten. Verwijder ook de harde stengels van de kruiden indien nodig.
  3. Pureer vervolgens in een keukenmachine de ui, knoflook, verse kruiden en peper en zout.
  4. Voeg daarna het pepertje, de groente en knolselderij toe en maal tot het een natte pasta wordt.
  5. Bedek de bakplaat met een stuk bakpapier en smeer de pasta hierover uit.
  6. Schuif de plaat in de oven en laat de pasta drogen, meestal duurt het 4 tot 6 uur. Schep regelmatig om.
  7. Laat het geheel vervolgens goed afkoelen en maal het daarna in de keukenmachine fijn tot poeder.
  8. Bewaar de poeder in een goed afsluitbare pot.

Zo, zelf bouillonpoeder maken van niets dan gezonde en verse ingrediënten, zonder toegevoegde stoffen, heerlijk toch? Bovendien is jouw huisgemaakte poeder ongeveer een half jaar tot een jaar houdbaar, daar heb je dus even geen omkijken meer naar, fijn!

En dan nog een laatste tip: je kan het recept geheel naar wens aanpassen, met groente en kruiden die jij het lekkerst vindt.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page