Wat zijn E-nummers op voedingsetiketten?

E-nummers
Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam » Wat zijn E-nummers op voedingsetiketten?

 

Het lezen van een etiket op een product valt niet altijd mee. Er wordt rijkelijk gesmeten met benamingen als E-nummers. Maar wat is dit eigenlijk? Als je een gezonde levensstijl nastreeft, is het belangrijk om te weten wat je eet. Waarom worden E-nummers toegevoegd aan voedsel en hoe weet je welke hulpstoffen een product bevat? Allemaal vragen die we in deze blog voor jou gaan beantwoorden.

E-nummers op het etiket: waarom worden ze toegevoegd?

E-nummers zijn hulpstoffen in voedsel. Ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie, maar bevatten geen voedingswaarde. Deze hulpstoffen worden om verschillende redenen toegevoegd aan een product. Bijvoorbeeld omdat de geur, kleur of smaak van voedingsmiddelen kan verminderen tijdens het bewerkingsproces. Zo wordt op een onnatuurlijke manier de oorspronkelijke smaak weer teruggebracht of benaderd. Plus met E-nummers kun je ook de houdbaarheid van een product of voedingsmiddel verbeteren en verlengen. Je leest het al, een product met E-nummers is niet echt een natuurlijk product dat helemaal combineert met jouw gezonde levensstijl.

Waar komen die E-nummer vandaan?

Deze verschillende soorten hulpstoffen kunnen een natuurlijke, chemische of dierljike oorsprong hebben. Natuurlijke E-nummers zijn bijvoorbeeld bepaalde stoffen uit een struik, boom of plant en zelfs uit steen wordt een E-nummer gemaakt. Maar de E-nummers kunnen ook geheel chemisch worden gemaakt in de fabriek. Wil je vegetarisch eten? Dan vind je de dierlijke E-nummers terug als kleurstof onder de naam E120. Deze rode hulpstof (E120) is afkomstig van schildluis, niet echt vegetarisch dus.

Hoe wordt een E-nummer vermeld op het etiket?

Goede vraag! In veel gevallen worden deze hulpstoffen dus vermeld als E-nummer. Je ziet dan de hoofdletter E in combinatie met 3 of 4 cijfers. Variërend van 100 tot en met 1520. Toch zit er een addertje onder het gras. Een fabrikant mag namelijk zelf bepalen hoe de hulpstof op het etiket wordt vermeld. Dit kan een E-nummer zijn, maar ook de benaming van de stof.

Zo kan bietenrood bijvoorbeeld worden aangeduid als E162, of juist andersom. Bevat het etiket van het product geen E-nummers? Lees dan ook de rest van het etiket aandachtig door, want geen E-nummer betekent niet direct dat er geen hulpstoffen in zijn verwerkt. Juist omdat E-nummers een slechte naam hebben gekregen, worden steeds vaker de andere namen op het etiket vermeld.

Dit betekenen de E-nummers op het productetiket

E-nummers zijn onderverdeeld in categorieën. Daarom hebben hebben we ze ter ondersteuning voor je op een rij gezet:

Kleurstoffen – E100 – E199

Conserveermiddelen en voedingszuren – E200 – E337

Antioxidanten – E337 – E399

Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddel en geleermiddel – E400 – E499

Zuurteregelaars, antiklontermiddel en rijsmiddel – E500 – E599

Smaakversterkers – E600 – E699

Hulpmiddelen en zoetstoffen – E900 – E1520

Heb je een product in de kast staan en weet je niet zeker wat de groep achter de vermelde hulpstof inhoudt? Zoek deze dan eenvoudig op via de website van het Voedingscentrum. Kun je dan nog niet achterhalen wat de eventuele toevoeging of hulpstof is? Vermijd het product dan.

 

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page