Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!

blijvend afvallen

Blog Posts » Metabolic Balance » Onze methode » Blijvend afvallen? Zo stop je het jojo-effect!
Tags:

Ken je dat? Dat je een dieet volgt en dat je daarna in een mum van tijd alle kilo’s er weer aan hebt zitten en zelfs meer? En bij de volgende poging, ander dieet –  hetzelfde gevolg: uiteindelijk weeg je veel meer dan toen je voor de eerste keer begon. Het gevreesde jojo-effect, wie kent het niet? De meeste diëten zijn gebaseerd op een verminderde calorie-inname, wat betekent dat de kilo’s er weer aanvliegen zodra jij je oude eetgewoonte weer oppakt… Erger nog, in veel gevallen zijn dat zelfs meer kilo’s dan voorheen. Dus bij je volgende poging om die kilo’s kwijt te raken start je al vanuit een slechtere situatie, met nog meer kilo’s erbij! Voedingswetenschappers noemen dit het jojo-effect.

Gelukkig is er goed nieuws: onderzoek heeft aangetoond dat deze vicieuze cirkel is te doorbreken! Hoe je dat doet en hoe wij dat bij Metabolic Balance toepassen bespreken we in deze blog!

Verschillende onderzoeken tonen het belang van eiwit in voeding aan

Sinds 1950 houden wetenschappers zich bezig met het jojo-effect en hebben ontdekt dat eiwit het jojo-effect stopt. Zo heeft het Minnesota experiment aangetoond dat de mens een eiwitgeheugen heeft. Hier gaan we wat dieper op in.

Als je een dieet volgt en niet voldoende op je eiwitinname let, dan heeft dat tot gevolg dat het eiwitgehalte in lichaam daalt. De consequentie hiervan is dat je  een hongergevoel ervaart. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van dit hongergevoel af, maar dat kan alleen als jij je eiwitgehalte weer tot 100% aanvult. Na je dieet eet je meer om je honger te stillen. Het gevaar is dat je meer eet dan je nodig hebt. Hierdoor worden je vetreserves aangevuld en dit gaat een stuk sneller dan het op peil brengen van je eiwitgehalte. Het resultaat is dat je uiteindelijk meer weegt dan vóór je aan het dieet begon en je zult blijven aankomen totdat jouw lichaam het eiwitgehalte weer voor 100% heeft hersteld.

En dit is niet het enige nadeel van caloriearme diëten. Ook als je niet voldoende calorieën binnen krijgt zal je lichaam moeten blijven functioneren. Door het calorie tekort krijgt je lichaam niet voldoende brandstof uit de voeding, waardoor het je eigen lichaamseiwit (lees: je spieren) als brandstof gebruikt. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet je zorgen dat een maaltijd de juiste verhouding van eiwitten, vetten en koolhydraten heeft, zodat je lichaam de energie uit je voeding kan halen.

Een recent groot Europees onderzoek heeft onderzocht welke voeding helpt om op gewicht te blijven na het afvallen. In deze studie volgden alle deelnemers eerst hetzelfde strenge dieet en vervolgens werden de deelnemers verdeeld in vijf verschillende groepen. Elke groep kreeg een ander eetadvies, om zo te vergelijken welk advies het beste zou bijdragen aan het behoud van het bereikte gewichtsverlies. De onderzoekers concludeerden dat voeding met meer eiwitten en minder koolhydraten de beste resultaten opleverden voor het behoud van het nieuwe gewicht.

Kortom als jij je voedingspatroon aanpast, is het belangrijk dat je goed op het  eiwitaandeel van de maaltijd let. Op deze manier ga je spierafbraak tegen, zorg je dat je langer verzadigd blijft en heb je geen hongergevoel, waardoor je het bereikte gewicht kunt behouden.

Metabolic Balance  en eiwit

Deze onderzoeken vinden wij van grote toegevoegde waarde en de bevindingen hebben wij dan ook verwerkt in ons op maat gemaakte programma. Daarom zijn bij Metabolic Balance de maaltijdvoorstellen zo opgesteld dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Hoe doen we dat? Jouw voedingsplan wordt opgesteld aan de hand van jouw bloedwaarden. Op deze manier bereik jij je doel, blijft je eiwitgehalte op peil en zul je op je nieuwe gewicht blijven.

Het op een evenwichtige manier samenstellen van maaltijden (eiwitten, koolhydraten, vetten) wordt een automatisme als je Metabolic Balance volgt. Dat klinkt makkelijker dan dat dat in werkelijkheid is. Daarom vinden wij de begeleiding cruciaal. Zo doen we er bij Metabolic Balance alles aan om je niet alleen op korte termijn gewicht te laten verliezen, maar wij leren je om op je nieuwe gewicht te blijven door een nieuwe levensstijl.

Wil je meer weten hoe jouw begeleider jouw kan ondersteunen en hoe het voedingsplan wordt opgebouwd en er in de praktijk uit ziet? Lees dan hier meer.

Metabolic Balance is ook wetenschappelijk onderzocht

Je hebt denk ik wel begrepen dat de wetenschap hoog bij ons in het vaandel staat. Daarom hebben we zelf ook deelgenomen aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van ons voedingsprogramma. Dit onderzoek is uitgevoerd door het medisch centrum van de Albert-Ludwigs-Universiteit Freiburg.

Uit dit onderzoekt blijkt dat het stofwisselingsprogramma van Metabolic Balance een zeer werkzaam programma is voor gewichtsverlies, waarbij je op je nieuwe gewicht blijft.

Hoe is dat gemeten? Een algemene maatstaaf om succes op lange termijn te meten voor programma’s om gewicht te verliezen, is dat (1) het startgewicht met minimaal 5% moet zijn verminderd en (2) dit over een periode van minstens één jaar wordt behouden. 

De onderzoeksresultaten

Bij Metabolic Balance voldeed 62,5% van de deelnemers aan bovenvermelde voorwaarden. Van de 62,5%, die minstens 5% gewichtsverlies bereikte, verloor zelfs 31,1% meer dan 10%.

Succes op lange termijn

Daarnaast gaven deze deelnemers aan een duidelijke verbetering van hun gezondheid en kwaliteit van leven te ervaren. Na een jaar deelname aan Metabolic Balance, was de groep die aangaf dat hun kwaliteit van leven op geen enkele manier beperkt was, gegroeid van 38% naar 68%.

In dezelfde onderzoeksgroep meldde 27% van de Metabolic Balance deelnemers in het begin ernstige gezondheidsproblemen te hebben. Na één jaar was dit cijfer gedaald tot 11,3%.

Kwaliteit van leven

Tot slot kwam 76% van de deelnemers die waren gediagnostiseerd met het metabool syndroom (obesitas, diabetes, hypertensie en stoornissen in de vetstofwisseling) een jaar later niet meer in aanmerking voor deze diagnose.

Fantastische uitkomsten dus!

 

 

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page