Suikers in voeding: hoe herken je incognito zoetstoffen op het etiket?

Suikers in voeding
Blog Posts » Voeding & Jouw lichaam » Suikers in voeding: hoe herken je incognito zoetstoffen op het etiket?

 

Wist je dat de gemiddelde Nederlander dagelijks 110 gram suiker binnenkrijgt zonder dit bewust door te hebben? Als je gewicht wilt verliezen of meer in balans wilt komen, zijn zoetstoffen het eerste dat je wilt schrappen uit je eetpatroon. Toch is dat niet zo eenvoudig als het lijkt. Suiker wordt aan heel veel producten toegevoegd en kent ook nog eens verschillende benamingen. Dus ook als je let op wat je eet, door de icognoto namen krijg je vaak toch veel suikers binnen.

In deze blog vertellen we je hoe deze icognito suiker in voeding kunt ontdekken op het etiket. Dit maakt het hanteren van een gezond eetpatroon een stuk eenvoudiger.

Suiker in voeding heeft meer dan 30 verschillende schuilnamen

Wil je minder suiker eten? Let dan bij het kiezen van voeding en producten op de andere benamingen en schuilnamen van toegevoegde suikers.

De meest bekende incognito of undercover benamingen voor suiker is suikerbiet, suikerriet, palmsuiker, poedersuiker of kaneelsuiker. Misschien in de eerste plaats omdat het woord suiker letterlijk wordt genoemd. Maar er zijn nog heel veel andere bronnen met suiker die worden verwerkt in voedsel.

We hebben de belangrijkste  incognito namen van suikers voor je op een rij gezet. Dat zijn er meer dan 30!

Andere benamingen voor suiker op een etiket:

Melasse                                   Ahornsiroop                Geconcentreerd vruchtensap

Glucosestroop                        Cassonade                  Gula

Fructosestroop                       Demerara                    Hfcs

Sacharose                               Dextrose                      Honing

Sucrose                                   Diksap                          Isomalt

Invertsuiker                             Erythritol                      Kandij

Agave nectar                          Galactose                    Karamel

Lactose                                   Maltose                        Maltodextrine

Melkpoeder                            Nectar                          Siroop

Stroop                                     Sucranaat                     Treacle

Kokosbloesemsuiker

Nu zul je misschien denken dat honing, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop biologisch zijn. Maar dit zijn eigenlijk gewoon zoetstoffen en biologisch betekent niet gelijk dat het gezond is.

Een hele lange lijst. Lukt het je niet om dit uit je hoofd te leren? Hou dan in ieder geval in gedachte dat alles wat eindigt op op –ose, -siroop of stroop, suikers zijn.

Nog drie tips om deze blog mee af te sluiten:

  • Let op, ook geperst fruit bevat veel suikers. Doordat het fruit wordt geperst is de concentratie van suikers hoger en verdwijnen er belangrijke vezels.
  • Let op de E-nummers en dan vooral op de E900 reeks. Dit zijn de kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt om suiker in producten en voeding te kunnen vervangen.
  • Kijk specifiek onder het kopje koolhydraten. Hier vind je alle soorten suikers bij elkaar. Dus ook de suikers die een product van nature bevat, zoals in fruit.

Het verbannen van suiker uit de voedselindustrie is misschien ondenkbaar. Natuurlijk zijn er diverse voorstellen gedaan om de belasting op suiker te verhogen. En met het nieuwe kabinet (we schrijven nu anno 2022) lijkt het eindelijk zover te zijn. We wachten het af. De macht van de multinationals is gewoonweg groot en ze zijn invloedrijk.

Begeleider in jouw buurt

You cannot copy content of this page